
Linkse oppositie en D66: zet ON! uit de publieke omroep
DEN HAAG (ANP) - In de publieke omroep is geen plek voor Ongehoord Nederland (ON!) als het aan de linkse oppositiepartijen en de coalitiepartijen VVD en D66 ligt. De PVV is het daar niet mee eens. De NPO heeft een officieel verzoek hiertoe neergelegd bij staatssecretaris Gunay Uslu (Media).
Dat deed de publieke omroep na ON! een derde sanctie te hebben opgelegd. De omroep moet 131.885 euro betalen omdat deze tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de journalistieke code van de NPO stelselmatig zou hebben overtreden.
"Ongehoord Nederland kan doorgaan met uitzenden, maar niet op kosten van de samenleving", zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. "Onze democratische rechtsstaat is te waardevol en kwetsbaar om niet in te grijpen wanneer nepnieuws en schadelijke theorieën worden verspreid."
Regels
Peter Kwint (SP) vindt ook dat de vergunning van ON! moet worden ingetrokken. "Twee ombudsmanrapporten en drie sancties laten zien dat Ongehoord zich niet wil houden aan de regels waarvan ze elke keer zeggen dat ze zich er wel aan gaan houden", zegt hij.
"Uit de sanctiebeschikking blijkt glashelder dat ON! lak heeft aan de richtlijnen voor integere journalistiek", zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. "Dit schaadt de NPO én het vertrouwen in de media."
Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat Uslu een "zorgvuldig maar duidelijk besluit" moet nemen. Hij ziet geen andere optie dan het "zware besluit" om ON! uit het bestel te zetten.
Patroon
"Zolang de omroep haar patroon van systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie niet wil doorbreken en de journalistieke code blijft overtreden, lijkt er geen plek in het publieke bestel", reageert Pim van Strien van de VVD. "Toen Ongehoord Nederland tot het bestel toetrad, zijn ze immers wél akkoord gegaan met de spelregels die aan de vergunning zijn verbonden."
Martin Bosma (PVV) zegt juist te schrikken van het verzoek om de vergunning in te trekken. "De Mediawet zegt nergens dat het de taak van de NPO is om bepaalde omroepen voor te dragen voor vernietiging", aldus het Kamerlid. Hij vindt dat er met twee maten wordt gemeten. De andere omroepen handelen volgens Bosma vanuit een "bepaalde visie" op onderwerpen als klimaat en migratie. ON! doet zijns inziens hetzelfde, neemt andere standpunten in en wordt daarvoor wél bestraft.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden