Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse leider Mélenchon na stemming: Macron is juist verslagen

Linkse leider Mélenchon na stemming: Macron is juist verslagen

PARIJS (ANP/DPA) - Prognoses op basis van exitpolls van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen duiden op winst voor Ensemble, de alliantie van partijen die president Emmanuel Macron steunen. Een parlementsmeerderheid straks na de tweede en laatste stemmingsronde op 19 juni is echter nog niet zeker. De leider van de linkse alliantie NUPES, Jean-Luc Mélenchon, zegt juist dat de uitslag van de eerste ronde een "duidelijke nederlaag" is voor Macron.

"De waarheid is dat de presidentiële partij in de eerste ronde werd verslagen", zei Mélenchon zondag in Parijs, toen exitpolls wezen op een lichte voorsprong voor Macron in de eerste ronde. Volgens de drie grote Franse onderzoeksbureaus betekent dit echter niet dat beide allianties na de tweede ronde op ongeveer hetzelfde zetelaantal uitkomen. Ensemble zou na de tweede ronde op 260 tot 310 zetels uitkomen, NUPES op 150 tot 220. Voor een meerderheid zijn 289 van de 577 zetels in de Assemblée nodig.

Dat komt door het Franse districtenstelsel, dat in het voordeel zou werken van Ensemble. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen.

Mélenchon moet nog zien of Ensemble inderdaad zo ruim leidt na de tweede ronde. Hij noemde de prognose een "illusie" en stelde dat NUPES de eerste ronde heeft gewonnen. "Gezien dit resultaat roep ik onze mensen op tot een stormloop op de stemlokalen volgende zondag, om voor eens en voor altijd de rampzalige projecten van Macrons meerderheid te verwerpen."

Meer uit Buitenland

Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot

KYIV (ANP) - Sinds de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op het grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen, zeggen twee Oekraïense functionarissen in The Washington Post. Volgens hen is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt, waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven.

1 uur geleden
Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

5 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

5 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

7 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

9 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

9 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

10 uur geleden