Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

Die heeft na de Europese verkiezingen van zondag nieuwe parlementverkiezingen aangekondigd voor 30 juni en 7 juli. Hij hoopt op steun van centrumpartijen en van links om de winnaar van de Europese stembusgang, de rechtse oppositiepartij Rassemblement national (RN), uit een nieuwe regering te houden.

Volgens het Volksfront moeten Macrons omstreden pensioenhervormingen helemaal worden teruggedraaid en zijn voorstellen voor strengere regels voor een werkloosheidsuitkering moeten van tafel. Onder de punten die het Volksfront ook eist is een forse verhoging van het minimumloon. Daarmee moeten lonen van minimaal 1400 naar minimaal 1600 euro netto gaan. Verder moeten alle lonen realistisch meegroeien met de inflatiecijfers en dat zou meteen een stijging van 10 procent van de lonen betekenen. Daarnaast moeten er maximumprijzen komen voor de eerste levensbehoeften.

Marine Tondelier van de EELV zei in haar toespraak ook dat de grondwet van de Vijfde Republiek ingrijpend moet worden veranderd met het schrappen van een wetsartikel dat de regering veel macht geeft in noodgevallen. Tondelier sprak van "een ecologische overgang" naar een Zesde Republiek. Ze heeft het over het uit de jaren vijftig stammende grondwetsartikel, nummer 49, waarmee de regering een wet kan aannemen zonder stemming in het parlement. De wet kan dan alleen nog worden tegengehouden als het parlement snel een motie van wantrouwen tegen de regering aanneemt. Macrons regering heeft dit wetsartikel gebruikt om omstreden maatregelen door te voeren.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeƫvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

24 minuten geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

59 minuten geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiƫle vervanger van Joe Biden.

2 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden