Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse Castillo claimt overwinning presidentsverkiezingen Peru

Linkse Castillo claimt overwinning presidentsverkiezingen Peru

LIMA (ANP) - Pedro Castillo van de linkse partij Perú Libre heeft dinsdag de winst in de presidentsverkiezingen in Peru opgeëist. Dat deed hij nadat negen dagen na de verkiezingen het tellen van de stemmen eindelijk is afgerond. Castillo eindigde met 44.058 meer stemmen dan de rechtse kandidaat Keiko Fujimori van de partij Fuerza Popular.

De uitslag van de verkiezingen van 6 juni is nog niet officieel bekendgemaakt door de electorale autoriteiten. Desondanks riep Castillo zichzelf op Twitter uit als de winnaar.

"Een nieuwe tijd is aangebroken", schrijft hij. Aan de tweet is een foto toegevoegd waarop Castillo zijn armen in de lucht houdt. Op de foto is in een groot lettertype het woord 'president' toegevoegd, net als zijn verkiezingsslogan "Geen armoede meer in een rijk land." Ook is zijn Twitterprofiel aangepast met de tekst "Verkozen president van de Republiek van Peru (2021-2026)".

Fujimori, de dochter van de autoritaire oud-president Alberto Fujimori, claimt dat er in sommige kiesdistricten fraude is gepleegd en daar moet de kiesraad zich over uitspreken. Zij wil dat 200.000 uitgebrachte stemmen ongeldig worden verklaard.

Internationale verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten meldden vorige week dat er "geen ernstige onregelmatigheden" zijn geconstateerd. De waarnemers adviseerden wel te wachten met het aanwijzen van een winnaar tot alle twijfels over het verloop van de stembusgang zijn weggenomen.

Meer uit Buitenland

Huis VS stemt deze week over hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke hulpwetten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Dat zei de de Republikeinse voorzitter van het orgaan, Mike Johnson, maandag tegen verslaggevers.

13 minuten geleden
Wereldwijde koraalrifverblekingen door opwarmend oceaanwater

WASHINGTON (ANP/AFP) - De wereld ervaart momenteel de tweede grote koraalverbleking in tien jaar, meldt de Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daardoor lopen rifsystemen van Australië tot Florida het risico af te sterven na maanden van recordbrekende oceaanhitte.

2 uur geleden
Bidens verdienden 620.000 dollar in 2023

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben in 2023 samen bijna 620.000 dollar (ruim 583.000 euro) verdiend, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit hun belastingopgave, die ze maandag vrijgaven. Het echtpaar betaalde 23,7 procent belasting over hun inkomen.

4 uur geleden
Mesaanval in kerk Sydney is terroristische daad volgens politie

SYDNEY (ANP/AFP/RTR) - De aanval met een mes waarbij maandag vier mensen gewond raakten in een kerk in de Australische stad Sydney, is een "terroristische daad". Dat concludeert de politie, die een 15-jarige jongen arresteerde.

4 uur geleden
Ruim 50 potentiële juryleden uitgesloten van proces tegen Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - Meer dan vijftig potentiële juryleden zijn maandag uitgesloten van het strafproces tegen Donald Trump. De voormalige president wordt beschuldigd van het verdoezelen van zwijggeldbetalingen aan een pornoster die een affaire met hem zou hebben gehad.

5 uur geleden
Prins Harry verliest hoger beroep over Britse beveiliging

LONDEN (ANP) - De Britse prins Harry heeft het hoger beroep bij het Hooggerechtshof tegen een uitspraak over zijn beveiliging in het Verenigd Koninkrijk verloren. De prins, die al een tijd in de Verenigde Staten woont, wil politiebeveiliging wanneer hij in zijn geboorteland is, maar de rechter oordeelde in februari dat dat niet ging gebeuren.

6 uur geleden
Volgens Washington waarschuwde Iran niet over tijdstip aanval

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten vorige week niet gewaarschuwd over het tijdstip van de aanval op Israël of mogelijke doelwitten. Volgens het Witte Huis in Washington hebben de VS wel berichten uitgewisseld met Iran, maar ging het nooit over het tijdschema of de doelwitten van de Iraanse aanval afgelopen weekend.

9 uur geleden