Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links verbolgen over uitspraken Hoekstra over bezuinigingen

Links verbolgen over uitspraken Hoekstra over bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen tekst en uitleg van minister van Financiën Wopke Hoekstra over diens uitspraken bij BNR Nieuwsradio over eventuele aanstaande bezuinigingen. De linkse partijen zijn verontwaardigd dat Hoekstra waarschuwt dat op de lange termijn bezuinigingen onvermijdelijk zijn. Ook de SP moet niets weten van de uitlatingen van de bewindsman.

Ondernemers die nauwelijks hun hoofd boven water houden, "krijgen zo een klap in het gezicht van de minister", vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Juist na deze gezondheidscrisis moeten we gaan investeren in onze samenleving", aldus de sociaaldemocraat in een debat over de uitbreiding van het steunpakket. Vrijwel alle partijen vinden het goed dat er flink wordt geïnvesteerd in de economie, in plaats van bezuinigingen in tijden van crisis. Hoekstra's uitlatingen zijn volgens Van Dijk een "ouderwetse reactie van: de broekriem aanhalen, de tanden op elkaar".

Net als de PvdA is GroenLinks positief over de verruiming van de steun voor ondernemers. "Toch helpt het dan niet als de minister van Financiën op de ochtend van zo'n debat op de radio is en zegt: ja, er gaan wel weer bezuinigingen komen", zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Op die uitspraken schudde Hoekstra vanaf het ministersvak zijn hoofd. "Het lijkt me dan goed als hij het uitlegt dat het niet de bedoeling is, want dat is wel het beeld dat wij kregen op basis van zijn verhaal", zei Smeulders daarop.

'Dit helpt niet'

SP'er Bart van Kent wil vragen of Hoekstra bereid is "iedereen dat laatste stukje in deze crisis verder te helpen". Veel partijen vrezen dat ondernemers vlak voor de eindstreep toch kopje onder gaan. "Het helpt niet dat de minister van Financiën zegt dat de zakken al bijna leeg zijn en dat er bezuinigingen moeten komen", moppert Van Kent in het debat.

Hoekstra was het duidelijk oneens met de opmerkingen uit de linkse oppositiepartijen. In een gesprek met BNR dat op donderdagochtend werd uitgezonden, zei hij dat het een "fabeltje" is om te beloven dat bezuinigingen "sowieso nooit zouden hoeven". "Eerlijk is eerlijk: elke euro die je leent, moet je een keer terugbetalen", vertelde hij in het interview. Het ministerie van Financiën benadrukt dat het gesprek afgelopen vrijdag is opgenomen. "Op de korte termijn is het belangrijk om die economie weer aan te zwengelen. Dat is uiteindelijk ook de meest effectieve manier om de schatkist weer op orde te brengen." Op de lange termijn is het volgens de bewindsman "niet verstandig om wat dan ook uit te sluiten". Het is volgens hem namelijk belangrijk dat de volgende generatie niet volledig opdraait voor de rekening.

Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet nog eens 7,6 miljard euro uit, kondigde Hoekstra vorige week aan. Vanaf het begin van de crisis heeft het kabinet aangegeven "diepe zakken" te hebben, en dat is ook gebleken. Omdat de coronamaatregelen strenger zijn en veel langer duren dan aanvankelijk werd verwacht, is het steunpakket inmiddels al goed voor meer dan 61 miljard euro.

Meer uit Politiek

FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden
Kabinet laat niets heel van koopkrachtplannen Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.

1 dag geleden
Weekers miste tijd en aandacht om hard fraudebeleid te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De voormalige staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) betreurt het dat hij niet de tijd en aandacht heeft gehad om te voorkomen dat ouders werden geraakt door hard toeslagenbeleid. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst tussen 2010 en 2014 heeft hij zijn ambtenaren meerdere keren opgedragen om ouders mild te behandelen als zij de fout hadden gemaakt om geen eigen bijdrage voor de kinderopvangtoeslag te betalen. Maar uiteindelijk stemde Weekers toch in met een terugvordering die de ouders financieel flink heeft geraakt. De eurocrisis slokte naar eigen zeggen al zijn tijd op.

1 dag geleden
Rutte: kinderen aardbevingsgebied zitten in 'shit-situatie'

WOLTERSUM (ANP) - In het aardbevingsgebied zitten "tienduizenden kinderen in een shit-situatie" en dat is "vreselijk". Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van een werkbezoek aan Groningen. Hij sprak onder meer met kinderen en medewerkers van scholen en met regionale bestuurders. Rutte was ontroerd door de verhalen die hij hoorde, zei hij.

1 dag geleden
Vijlbrief wil wettelijke verplichting duidelijke taal overheid

DEN HAAG (ANP) - Hans Vijlbrief (D66) wil dat de overheid wettelijk wordt verplicht om begrijpelijke taal te gebruiken. De demissionair staatssecretaris Mijnbouw en de nummer drie op de D66-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wil dat vanuit de Tweede Kamer gaan regelen. Informatie over bijvoorbeeld toeslagen en communicatie over nieuwe wetten zijn vaak onnodig ingewikkeld, vindt Vijlbrief. Onbegrijpelijke taal vergroot volgens hem het risico dat inwoners afhaken en dat het wantrouwen tegen de overheid toeneemt.

1 dag geleden
FVD wil 'helemaal niets te maken hebben' met schutter Fouad L.

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie wil "helemaal niets te maken hebben" met schutter Fouad L., laat een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie desgevraagd weten. L. presenteerde zich op sociale media als fanatiek lid van de partij. De zegsman van FVD kan dat vanwege privacyoverwegingen bevestigen noch ontkennen.

1 dag geleden