Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links verbolgen over uitspraken Hoekstra over bezuinigingen

Links verbolgen over uitspraken Hoekstra over bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen tekst en uitleg van minister van Financiën Wopke Hoekstra over diens uitspraken bij BNR Nieuwsradio over eventuele aanstaande bezuinigingen. De linkse partijen zijn verontwaardigd dat Hoekstra waarschuwt dat op de lange termijn bezuinigingen onvermijdelijk zijn. Ook de SP moet niets weten van de uitlatingen van de bewindsman.

Ondernemers die nauwelijks hun hoofd boven water houden, "krijgen zo een klap in het gezicht van de minister", vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Juist na deze gezondheidscrisis moeten we gaan investeren in onze samenleving", aldus de sociaaldemocraat in een debat over de uitbreiding van het steunpakket. Vrijwel alle partijen vinden het goed dat er flink wordt geïnvesteerd in de economie, in plaats van bezuinigingen in tijden van crisis. Hoekstra's uitlatingen zijn volgens Van Dijk een "ouderwetse reactie van: de broekriem aanhalen, de tanden op elkaar".

Net als de PvdA is GroenLinks positief over de verruiming van de steun voor ondernemers. "Toch helpt het dan niet als de minister van Financiën op de ochtend van zo'n debat op de radio is en zegt: ja, er gaan wel weer bezuinigingen komen", zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Op die uitspraken schudde Hoekstra vanaf het ministersvak zijn hoofd. "Het lijkt me dan goed als hij het uitlegt dat het niet de bedoeling is, want dat is wel het beeld dat wij kregen op basis van zijn verhaal", zei Smeulders daarop.

'Dit helpt niet'

SP'er Bart van Kent wil vragen of Hoekstra bereid is "iedereen dat laatste stukje in deze crisis verder te helpen". Veel partijen vrezen dat ondernemers vlak voor de eindstreep toch kopje onder gaan. "Het helpt niet dat de minister van Financiën zegt dat de zakken al bijna leeg zijn en dat er bezuinigingen moeten komen", moppert Van Kent in het debat.

Hoekstra was het duidelijk oneens met de opmerkingen uit de linkse oppositiepartijen. In een gesprek met BNR dat op donderdagochtend werd uitgezonden, zei hij dat het een "fabeltje" is om te beloven dat bezuinigingen "sowieso nooit zouden hoeven". "Eerlijk is eerlijk: elke euro die je leent, moet je een keer terugbetalen", vertelde hij in het interview. Het ministerie van Financiën benadrukt dat het gesprek afgelopen vrijdag is opgenomen. "Op de korte termijn is het belangrijk om die economie weer aan te zwengelen. Dat is uiteindelijk ook de meest effectieve manier om de schatkist weer op orde te brengen." Op de lange termijn is het volgens de bewindsman "niet verstandig om wat dan ook uit te sluiten". Het is volgens hem namelijk belangrijk dat de volgende generatie niet volledig opdraait voor de rekening.

Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet nog eens 7,6 miljard euro uit, kondigde Hoekstra vorige week aan. Vanaf het begin van de crisis heeft het kabinet aangegeven "diepe zakken" te hebben, en dat is ook gebleken. Omdat de coronamaatregelen strenger zijn en veel langer duren dan aanvankelijk werd verwacht, is het steunpakket inmiddels al goed voor meer dan 61 miljard euro.

Meer uit Politiek

Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

13 minuten geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

56 minuten geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

1 uur geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

2 uur geleden
Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensie onderzoekt of het samen met andere landen een Patriot-systeem naar Oekraïne kan sturen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Dat is noodzakelijk volgens haar omdat er niet zoveel van die systemen zijn.

2 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

3 uur geleden