Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links: geef stikstofbesparing door ruiming nertsen aan natuur

Links: geef stikstofbesparing door ruiming nertsen aan natuur

DEN HAAG (ANP) - Nertsenhouders die stoppen met hun bedrijf wegens het aanstaande verbod, moeten de stikstofuitstoot die daarmee gespaard wordt niet mogen verhandelen. D66, GroenLinks en SP willen dat de 'stikstofrechten' niet door een ander bedrijf worden gebruikt, maar ten goede komen aan de natuur.

De partijen roepen het kabinet op ervoor te zorgen dat de nertsenhouders de stikstofwinst niet zelf mogen gebruiken en ook niet mogen verhandelen. Het kabinet investeert immers miljarden in het verminderen van de stikstofuitstoot om gevoelige natuur te beschermen. Mocht de nertsenhouder iets anders doen met zijn bedrijf en daarmee stikstof uitstoten, dan moet die hier opnieuw een vergunning voor aanvragen, vinden de partijen.

"Ik heb er principieel bezwaar tegen dat vervuilingsruimte verhandeld kan worden", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. "Het lijkt mij heel redelijk dat, als zich een kans voordoet om de stikstofuitstoot te verlagen, dat wij die aangrijpen met beide handen." Volgens SP'er Frank Futselaar moeten het kabinet en de Kamer zich bij het maken van nieuwe regels veel vaker afvragen "hoe we dit kunnen gebruiken om stikstof te winnen om te zorgen dat de natuur versterkt wordt". Futselaar wil dat het kabinet de waarde van de stikstofrechten verrekent met de compensatie die nertsenhouders krijgen omdat ze moeten stoppen.

Volgens landbouwminister Carola Schouten is het juridisch lastig om de stikstofrechten te ontnemen, omdat de bedrijven al gedwongen worden te stoppen. De Kamer stemt later deze week over de voorstellen.

Meer uit Binnenland

Politiechef Westerbeke: twee dodelijke slachtoffers, meisje (14) zwaargewond

ROTTERDAM (ANP) - Bij de schietincidenten donderdag in Rotterdam zijn op twee verschillende locaties twee mensen omgekomen: een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man. De dochter van 14 jaar van de 39-jarige vrouw is zwaargewond geraakt. Dat zei Fred Westerbeke, de hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam, tijdens een persconferentie donderdagavond die de gemeente Rotterdam houdt over de twee schietincidenten in de stad. De bijeenkomst is in het stadhuis van Rotterdam.

12 minuten geleden
Verdachte Rotterdam in 2021 veroordeeld voor dierenmishandeling

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten donderdag in Rotterdam is een bekende van justitie. In 2021 is hij vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling, zei hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

13 minuten geleden
Politie vraagt om beelden van schietincidenten Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie vraagt mensen om beelden van de schietincidenten donderdag in Rotterdam. Mensen kunnen die uploaden via de site van de politie. "Wij hebben uw hulp nodig voor ons opsporingsonderzoek", zegt de politie.

27 minuten geleden
Erasmus MC biedt psychologische steun na schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen vrijdag met een psycholoog en zogeheten studentenhosts spreken over de schietpartij bij het Erasmus MC donderdag. De Living Room in het Langeveld Building is geopend van 14.00 tot 16.00 uur voor studenten, medewerkers en medewerkers van Erasmus MC en andere betrokkenen.

46 minuten geleden
Rotterdamse metro stopt niet op station bij Erasmus MC

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

48 minuten geleden
Agenten zoeken slachtoffers en verschanste mensen in Erasmus MC

ROTTERDAM (ANP) - De politie gaat het Erasmus MC in Rotterdam nogmaals controleren, om te kijken of binnen meer slachtoffers van de schietpartij liggen en of er nog mensen zijn die zich daar verschanst hebben. Dat laat een woordvoerder weten. Als de zogeheten sweep is afgerond, kunnen delen van het ziekenhuis worden vrijgegeven.

50 minuten geleden
Politie gaat niet uit van tweede schutter bij schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie gaat er niet van uit dat er een tweede schutter betrokken was bij de schietpartijen in Rotterdam. Een 32-jarige Rotterdammer is aangehouden als enige verdachte. Hij wordt verdacht van het schieten en brandstichting aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus MC. Daardoor zijn dodelijke slachtoffers gevallen.

1 uur geleden