
Links eist opnieuw uitleg van Plasterk over proces formatie
DEN HAAG (ANP) - Ondanks een brief van informateur Ronald Plasterk blijven de partijen GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren en Volt met vragen zitten. De partijen zijn gefrustreerd dat Plasterk "niet ingaat op de specifieke vragen" die door de Kamerfracties zijn gesteld. Zij willen expliciet weten of de onderhandelende partijen al overeenstemming hebben bereikt over de basislijn voor het waarborgen van de rechtsstaat.
Eerder deze week vroegen Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Esther Ouwehand (PvdD) al via de Kamervoorzitter tekst en uitleg van Plasterk. Die reageerde met een briefje waarin hij aangeeft dat de partijen nog geen conclusies kunnen trekken over "de werkwijze of het verloop van de informatie". Maar de linkse partijen nemen daar geen genoegen mee. "We zijn met het kluitje in het riet gestuurd", zei Timmermans daarover op NPO Radio 1. De informateur geeft de Kamer begin februari pas weer meer informatie over de gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB.
De partijen willen zeker weten of Plasterk zijn opdracht "naar de letter uitvoert" en dat er pas over thema's als migratie, klimaat en koopkracht wordt gesproken wanneer "overeenstemming bestaat over een gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat". In de media duiken berichten op dat er nu wel al over die andere onderwerpen wordt gesproken. In de opdracht van de Kamer aan Plasterk staat dat hij daar pas over mag praten "indien naar het oordeel" van de onderhandelende partijen overeenstemming is over de basislijn voor het waarborgen van de rechtsstaat. Maar er staat niet in de opdracht dat Plasterk tussentijds de Kamer hoeft te informeren. De beoogde oppositiepartijen willen echter nu weten of die overeenstemming is bereikt.
Ze benadrukken dat ook in het Kamerdebat over de verkenning zorgen zijn geuit dat "dat partijen met zorgen over dit onderwerp langzaam een fuik inzwemmen, waarbij waarborging van de democratische rechtsstaat onderdeel wordt van een brede onderhandeling over diverse beleidsterreinen". Specifiek benoemen ze de toezegging van NSC-voorman Pieter Omtzigt dat hij de onderwerpen expliciet van elkaar gescheiden wilde houden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
19 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden