Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links blok: investeer in publieke sector, laat bedrijven betalen

Links blok: investeer in publieke sector, laat bedrijven betalen

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks, SP en PvdA sturen aan op een harde confrontatie met het kabinet bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede kamer. Zij willen onder meer miljarden uitgeven aan structureel hogere lonen in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Grote bedrijven en rijke particulieren betalen het gelag in de tegenbegroting van de linkse oppositiepartijen.

Voor betere arbeidsvoorwaarden in de publieke sector hebben de linkse partijen 3,6 miljard euro over. Zij willen daarnaast 2,3 miljard euro extra steken in inkomensondersteuning voor mensen die door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. Om huurverlagingen mogelijk te maken, willen zij de verhuurdersheffing verlagen naar nul, wat 1,6 miljard euro kost.

De partijen stellen verder voor 0,9 miljard euro uit te trekken om de zorgpremies volgend jaar niet te laten stijgen. Daarnaast willen zij extra geld besteden aan de cultuursector en aan ontwikkelingssamenwerking.

Vennootschapsbelasting

Om alle extra uitgaven te dekken willen de partijen het toptarief van de vennootschapsbelasting verhogen. Dat levert 2,7 miljard euro op. Daarnaast willen zij de door het kabinet voorgestelde investeringsaftrek voor grote bedrijven, waarmee 2 miljard euro gemoeid is, niet door laten gaan. Ook stellen zij een CO2-belasting voor de industrie voor die al direct 1 miljard euro in het laatje brengt.

Ook grootverdieners moeten er in de linkse plannen aan geloven. De invoering van een nieuw toptarief bij de inkomstenbelasting moet 1 miljard euro opleveren. En wie veel geld op de bank of in beleggingen heeft zitten, moet als het aan GroenLinks, SP en PvdA ligt een hogere spaartaks gaan betalen. Daarmee verwachten zij nog eens 1 miljard euro op te halen.

Tegenbegroting

"Met deze tegenbegroting laten we zien dat het anders en eerlijker kan", zegt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Ook Lilian Marijnissen van de SP vindt dat "andere keuzes" nodig zijn om uit de crisis te komen, en dat geïnvesteerd moet worden "in wat voor de samenleving belangrijk is". Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver dreigen grote bedrijven weer miljarden aan belastingvoordelen op te strijken. "Daar leggen wij ons niet bij neer."

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de tegenbegroting doorgerekend en concludeert dat de voorstellen van de drie partijen leiden tot hetzelfde begrotingstekort als de voorstellen die het kabinet dinsdag presenteerde. Dat komt bij beide begrotingen in 2021 uit op -5,1 procent van het bbp. Wel voorziet het CPB dat sommige voorgestelde belastingmaatregelen kunnen leiden tot uitvoeringsproblemen en een hogere werkdruk bij de Belastingdienst. Dat komt ook omdat er meer bezwaarschriften zullen volgen, verwacht het CPB.

Meer uit Politiek

BBB-leider Van der Plas over regeerprogramma: 'mooi wark'

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is ingenomen met het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd "Mooi wark", oordeelt ze op X, met een bekende Oost-Nederlandse blijk van goedkeuring.

1 dag geleden
Politie mag meer informatie gaan verzamelen over 'ordeverstoorder'

DEN HAAG (ANP) - De politie mag meer informatie gaan verzamelen over actievoerders die de orde willen verstoren, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er extra geld voor de Mobiele Eenheid. Wat er verder mogelijk is om hinder door demonstranten te kunnen aanpakken, zoals justitieminister David van Weel wil, moet nog worden onderzocht.

1 dag geleden
Regeerprogram asociaal en extreemrechts, vindt Van Baarle (DENK)

DEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle leest in het regeerprogramma een "agenda van wantrouwen", zegt hij voor de camera van de NOS. "Het regeerprogramma toont aan dat dit een extreemrechts en asociaal kabinet is." Mensen in Nederland krijgen er volgens hem te weinig bij, en de armoede blijft in stand, terwijl het kabinet volgens Van Baarle het grootkapitaal spekt.

1 dag geleden
SGP ontstemd over minder steun aan boeren en Israël

DEN HAAG (ANP) - De orthodox-christelijke SGP is ontstemd over de keus die het kabinet maakt als het gaat om Israël en boeren. "Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering", zegt partijleider Chris Stoffer.

1 dag geleden
Eerdmans (JA21) wil dat kabinet snel gaat leveren

DEN HAAG (ANP) - "Snel leveren." Dat is de oproep van Joost Eerdmans, partijleider en het enige Tweede Kamerlid van JA21. Zijn partij is blij met het regeerprogramma, dat volgens hem een goede basis biedt om "20 jaar achterstand op het migratie- en integratiebeleid om te buigen". Eerdmans belooft de uitwerking kritisch te volgen.

1 dag geleden
Dassen: kabinet houdt Nederland klein met dit regeerprogramma

DEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van PVV, VVD, NSC en BBB houdt dit land klein, vindt Volt-leider Laurens Dassen. Volgens hem zorgen de plannen van premier Dick Schoofs kabinet ervoor dat Nederland haar positie in de wereld verliest.

1 dag geleden
CDA mist visie en aandacht voor samenleven in regeerprogramma

DEN HAAG (ANP) - Het CDA mist in het regeerprogramma van het kabinet een visie voor de lange termijn en aandacht "voor wat samenleven mooi maakt", zegt politiek leider Henri Bontenbal. Het kabinet maakt volgens hem niet duidelijk waar het heen moet met bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg.

1 dag geleden