Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links blok: investeer in publieke sector, laat bedrijven betalen

Links blok: investeer in publieke sector, laat bedrijven betalen

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks, SP en PvdA sturen aan op een harde confrontatie met het kabinet bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede kamer. Zij willen onder meer miljarden uitgeven aan structureel hogere lonen in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Grote bedrijven en rijke particulieren betalen het gelag in de tegenbegroting van de linkse oppositiepartijen.

Voor betere arbeidsvoorwaarden in de publieke sector hebben de linkse partijen 3,6 miljard euro over. Zij willen daarnaast 2,3 miljard euro extra steken in inkomensondersteuning voor mensen die door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. Om huurverlagingen mogelijk te maken, willen zij de verhuurdersheffing verlagen naar nul, wat 1,6 miljard euro kost.

De partijen stellen verder voor 0,9 miljard euro uit te trekken om de zorgpremies volgend jaar niet te laten stijgen. Daarnaast willen zij extra geld besteden aan de cultuursector en aan ontwikkelingssamenwerking.

Vennootschapsbelasting

Om alle extra uitgaven te dekken willen de partijen het toptarief van de vennootschapsbelasting verhogen. Dat levert 2,7 miljard euro op. Daarnaast willen zij de door het kabinet voorgestelde investeringsaftrek voor grote bedrijven, waarmee 2 miljard euro gemoeid is, niet door laten gaan. Ook stellen zij een CO2-belasting voor de industrie voor die al direct 1 miljard euro in het laatje brengt.

Ook grootverdieners moeten er in de linkse plannen aan geloven. De invoering van een nieuw toptarief bij de inkomstenbelasting moet 1 miljard euro opleveren. En wie veel geld op de bank of in beleggingen heeft zitten, moet als het aan GroenLinks, SP en PvdA ligt een hogere spaartaks gaan betalen. Daarmee verwachten zij nog eens 1 miljard euro op te halen.

Tegenbegroting

"Met deze tegenbegroting laten we zien dat het anders en eerlijker kan", zegt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Ook Lilian Marijnissen van de SP vindt dat "andere keuzes" nodig zijn om uit de crisis te komen, en dat geïnvesteerd moet worden "in wat voor de samenleving belangrijk is". Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver dreigen grote bedrijven weer miljarden aan belastingvoordelen op te strijken. "Daar leggen wij ons niet bij neer."

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de tegenbegroting doorgerekend en concludeert dat de voorstellen van de drie partijen leiden tot hetzelfde begrotingstekort als de voorstellen die het kabinet dinsdag presenteerde. Dat komt bij beide begrotingen in 2021 uit op -5,1 procent van het bbp. Wel voorziet het CPB dat sommige voorgestelde belastingmaatregelen kunnen leiden tot uitvoeringsproblemen en een hogere werkdruk bij de Belastingdienst. Dat komt ook omdat er meer bezwaarschriften zullen volgen, verwacht het CPB.

Meer uit Politiek

Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

14 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

14 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

14 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

15 uur geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

16 uur geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

18 uur geleden
Ombudsman en Kinderombudsman: maatregelen Groningen verwarrend

GRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.

18 uur geleden