Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Links blok en BBB willen miljarden in pot voor armoedebestrijding

Links blok en BBB willen miljarden in pot voor armoedebestrijding

DEN HAAG (ANP) - Meevallers van bij elkaar ruim 3,4 miljard euro op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten opzij worden gezet voor armoedebestrijding, en niet worden gebruikt om gaten elders te dichten of de staatsschuld te verkleinen. Dat vinden de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, BBB, Partij voor de Dieren en DENK, die daarvoor samen een wijzigingsvoorstel (amendement) indienen.

Volgens de voorjaarsnota die onlangs naar de Tweede Kamer werd gestuurd, heeft het departement dit jaar per saldo 3,4 miljard euro minder nodig. Dat geld wil het kabinet van de begroting afhalen en voor andere zaken gebruiken. De oppositiepartijen noemen dat "onverstandig, zeker in tijden waarin de armoede fors oploopt."

De oppositie vroeg het kabinet al in het debat over de voorjaarsnota om voor de zomer met aanvullend armoedebeleid te komen. De coalitiepartijen willen zich daar evenwel pas over buigen als er nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) beschikbaar zijn, én de bevindingen van een commissie die onderzoekt hoe hoog het sociaal minimum zou moeten zijn.

Meer zekerheid

De linkse partijen en BBB willen nu al "meer zekerheid" dat er ook echt stappen worden gezet om armoede tegen te gaan. "Er is niets extra's gereserveerd", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "We moeten maar hopen dat het kabinet straks ergens mee komt." De gang van zaken in de afgelopen jaren geeft hem daarin "onvoldoende vertrouwen".

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) benadrukt dat bij alle bezuinigingen in de voorjaarsnota, armoedebestrijding juist buiten schot is gebleven. Zij verzekert dat het kabinet zich er "zeer van bewust" is dat de armoede toeneemt als er geen aanvullend beleid komt. "Daar zijn we mee bezig, dat zien we. En we zijn nu aan het bedenken hoe straks het pakket in augustus eruit moet zien."

D66

Een toename van de armoede is "ook voor D66 geen acceptabele uitkomst", zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. "De hele Kamer vindt dat." Maar ook hij houdt vast aan besluitvorming in augustus. Hij wijst er bovendien op dat de linkse partijen eerder pleitten voor structurele maatregelen, gedekt door hogere lasten op vermogen. "Dat sprak mij een stuk meer aan."

In de nieuwe Eerste Kamer heeft BBB zestien zetels en de gezamenlijke fractie van PvdA en GroenLinks veertien. Zonder steun van een van deze twee fracties is het voor het kabinet nagenoeg onmogelijk om tot een meerderheid te komen in de senaat.

Een tegenstem in de Eerste Kamer blijft niet zonder consequenties, waarschuwt minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Een hoop "belangrijke maatregelen" tegen armoede gaan dan niet door.

Meer uit Politiek

Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

8 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

9 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

11 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

14 uur geleden
Schoof hoopt dat Kamer stemt voor 'heel belangrijke' asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.

15 uur geleden
PostNL wil subsidie, extra dag voor postbezorging is onvoldoende

DEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.

15 uur geleden