Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburgse gouverneur Theo Bovens wil eerder weg

Limburgse gouverneur Theo Bovens wil eerder weg

MAASTRICHT (ANP) - De Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) blijft toch niet aan tot er een opvolger wordt benoemd. Hij wil dat er op korte termijn een waarnemend commissaris van de Koning in Limburg word aangesteld. Dat maakte Bovens donderdag bekend na overleg met demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Vorige week vrijdag stapte Bovens op nadat een motie van wantrouwen was ingediend tegen hem en het voltallige college van Gedeputeerde Staten. Ook dat stapte op. Vorige week liet Bovens nog weten aan te blijven tot er een nieuwe gouverneur zou aantreden. Daar komt hij nu op terug.

Naar eigen zeggen heeft hij de afgelopen week diep nagedacht of het goed voor hem en voor Limburg is om als gouverneur aan te blijven. Hij kwam tot het besluit "dat het voor mij vrijwel onmogelijk is om zowel de vertrekkende gouverneur te zijn als de gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het college van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college".

Rouwproces

Bovens spreekt van een energieslurpend "rouwproces". Minister Ollongren komt vrijdag naar Maastricht om over de ontstane bestuurscrisis overleg te voeren.

Vanuit de Limburgse staten klonken vorige week verwijten dat Bovens zijn rol als hoeder van de integriteit te weinig waarmaakte. Dit omdat er rond provinciale subsidies aan de Limburgse landschapsinstelling IKL sprake zou zijn geweest van integriteitsschendingen. Het ging daarbij om subsidies die via IKL zouden zijn terechtgekomen bij bv's van de directeur van de instelling, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. De voor financiën en natuur verantwoordelijke gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus (beiden CDA) waren enkele weken geleden om die reden al opgestapt. Vorige week diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen de resterende vijf gedeputeerden en Bovens. Die hielden de eer aan zichzelf, waarbij Bovens zou aanblijven tot de nieuwe gouverneur komt. Maar daar ziet hij toch vanaf.

Bovens schrijft in zijn brief aan de Limburgse Staten "met gemengd gevoel" minister Ollongren gevraagd te hebben om in zijn plaats op korte termijn een waarnemer te benoemen. In zijn brief bedankt hij iedereen voor de afgelopen bijna tien jaar dat hij gouverneur van Limburg was.

Meer uit Binnenland

Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

44 minuten geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

2 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

2 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

2 uur geleden
Man (26) omgekomen bij ongeluk vlak bij Nieuw-Amsterdam

NIEUW-AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige man uit Coevorden is omgekomen bij een ongeluk vrijdagavond op de Vierslagenweg, vlak bij Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Volgens de politie raakten twee andere inzittenden gewond, een 25-jarige man uit Coevorden en een 22-jarige man uit Klazienaveen.

2 uur geleden