Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburgse dorpen bij de Peel pas zondag onder de rook

Limburgse dorpen bij de Peel pas zondag onder de rook

MARIAPEEL (ANP) - Anders dan eerder door de brandweer gecommuniceerd draait de wind bij Mariapeel niet zaterdag al, maar pas in de loop van zondag. Dat wil zeggen dat Brabant zaterdag nog last kan blijven houden van de overigens sterk afnemende rook uit het 40 hectare grote gebied, waar woensdag een zeer grote brand uitbrak. Vanaf zondagmiddag draait de wind naar het westen en komen Limburgse dorpen als America en Horst onder de rook te liggen.

Dat zei een woordvoerder van de brandweer. Hij vertelde dat de rookontwikkeling wel afneemt, en omdat het warmer wordt en minder bewolkt is, de rook sneller opstijgt. Daardoor vermindert de overlast op de grond. Rondom het gebied zijn er nog steeds verhoogde concentraties koolmonoxide gemeten. De loonwerkers die voor Staatsbosbeheer bluswerkzaamheden uitvoeren dragen daarom CO-melders bij zich. Als daarvan het alarm afgaat, trekken ze zich terug.

Voor Staatsbosbeheer zijn nog twee grote watertonnen achter tractoren in het gebied om de stoplijnen nat te houden, die de brand moeten tegenhouden. Ook staan er vier grote watersproeiers die grote oppervlakten kunnen beregenen. De brandweer zelf blijft aanwezig met twee tankautospuiten, een grootwatertransport en twee waterwagens.

Vogelspotters

De nacht van vrijdag op zaterdag liet volgens de woordvoerder een rustig patroon zien. Het nablussen kan nog een paar dagen duren. De brandweer heeft nog niet het sein brand meester gegeven voor het gebied.

De brand brak woensdagochtend vroeg uit. Vogelspotters maakten er om 06.30 uur melding van. Het ging toen nog om één hectare die in brand stond, maar het vuur greep snel om zich heen door de grote droogte in het anders natte gebied.

Mensen houden zich volgens de woordvoerder overigens goed aan de noodverordening. Die verbiedt toegang tot het gebied voor iedereen die er niets te zoeken heeft. Op die manier wordt ramptoerisme tegengegaan, en dat werkt prima, aldus de boa's van Staatsbosbeheer. "Er wordt goed gehoor aan gegeven", zei de woordvoerder van de brandweer. Rond het gebied staan ook verkeersregelaars die mensen opvangen en de weg wijzen.

Meer uit Binnenland

Gelderland praat met De Jonge over tijdelijke opvolging Berends

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdagavond een gesprek met demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken over de tijdelijke opvolging van John Berends, de commissaris van de Koning. Berends besloot afgelopen week zijn functie voor onbepaalde tijd neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar zijn gedrag. Volgens de Gelderlander heeft de commissaris met grensoverschrijdend handelen voor een angstcultuur en sociale onveiligheid gezorgd op het provinciehuis in Arnhem.

8 minuten geleden
Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

54 minuten geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

1 uur geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

1 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

3 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

5 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

6 uur geleden