
Limburgse bisschop zal voorganger Gijsen niet rehabiliteren
ROERMOND (ANP) - Bisschop Harrie Smeets van Roermond zal voormalig bisschop Jo Gijsen niet rehabiliteren. Dat laat Smeets weten aan de stichting Sint Jan voor eerlijk proces. Een woordvoerder van de bisschop bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in De Limburger.
De stichting had gevraagd om rehabilitatie van Gijsen, nadat een commissie van de RK Kerk in 2014 twee misbruikklachten tegen Gijsen gegrond had verklaard. Gijsen zou voordat hij bisschop was twee jongens hebben betast. De stichting vindt dat de commissie het misbruik te gemakkelijk heeft erkend, en vroeg Smeets om rehabilitatie.
Smeets laat in een brief aan de stichting weten dat het bisdom zich conformeert aan het beleid en de klachtenprocedures die binnen de kerk zijn afgesproken. Zolang dat beleid niet wordt veranderd, wijkt de bisschop daar niet van af.
Uitspraak
De stichting verwees naar een uitspraak van de rechtbank in 2018 die oordeelde dat de procedure tegen Gijsen onzorgvuldig was. Maar volgens Smeets betekent deze uitspraak niet, dat het misbruik niet heeft plaatsgevonden. De rechtbank liet zich volgens hem niet uit over schuld of onschuld van Gijsen, maar constateert dat het geen gemakkelijke zaak zal zijn om het bewijs voor onschuld te leveren, aldus Smeets.
"Wanneer de stichting van mening is dat dit bewijs wel te leveren is, staat het haar vrij daartoe een procedure te starten", besluit de bisschop zijn reactie.
Gijsen was bisschop van Roermond van 1972 tot en met 1993 en was zeer omstreden. Hij was door Rome aangesteld om de in de ogen van Rome te progressieve Nederlandse kerk weer in het conservatieve gareel te dwingen. Veel katholieken raakten onder Gijsen teleurgesteld en verlieten de kerk. Zijn intolerante houding jegens homo's leidde in april 1979 tot een grote demonstratie van homo's in Roermond, de eerste 'roze zaterdag'.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
54 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
56 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
1 uur geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
6 uur geleden