
Limburg wil uiterlijk 18 juni nieuw college van GS
MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg streeft ernaar uiterlijk 18 juni een nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) te vormen. Dat blijkt uit een mededeling door de griffie van de provincie donderdagavond. Daarin wordt nader gepreciseerd welk tijdpad verkenner Onno Hoes moet gaan volgen bij het uitbrengen van advies aan de Staten. Hoes werd woensdag door de fractievoorzitters aangetrokken als verkenner.
Op 18 juni moet de provincie Limburg een nieuw college van gedeputeerde staten hebben, blijkt uit het tijdspad. Met die streefdatum voor ogen krijgt Hoes de opdracht om uiterlijk op 30 april advies uit te brengen aan de fractievoorzitters over de vorming van een stabiel bestuur. Voor die tijd moet Hoes met alle statenfracties gesproken hebben. De fractievoorzitters bepalen dan of dit verslag aan de Staten kan worden voorgelegd.
Er kan vervolgens een voorstel worden gedaan voor een tweede ronde , die tot een eindadvies moet leiden. Daarover buigen de fractievoorzitters zich uiterlijk 14 mei. Daarna kunnen de Staten beginnen met de formatie, om op 18 juni een nieuwe college te benoemen.
De fractievoorziters besloten eerder deze week tot de aanstelling van Hoes als verkenner. De VVD-er wordt geacht boven de partijen te staan en zal de komende dagen met alle fracties in de Staten gaan praten. Hoes moet gaan inventariseren hoe een nieuw bestuur gevormd kan worden dat breed draagvlak geniet binnen de Staten.
De provincie verkeert in een bestuurscrisis sinds het collectief aftreden van het voltallige College van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens. Hun vertrek volgde toen duidelijk werd dat de bestuurders het vertrouwen van de Staten in een integriteitskwestie verspeeld hadden. Die kwestie draaide om een oud-CDA-gedeputeerde, Herman Vrehen. Deze had volgens publicaties in NRC als directeur van een landschapsinstelling voor tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen werk-bv’s. GS wisten ervan en deden niets, of maakten dat doorsluizen zelfs mogelijk, aldus NRC. Na de publicaties volgden verhitte debatten in de Staten en stapten de bestuurders op.
Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) stelde vervolgens Johan Remkes aan als waarnemend gouverneur. Hij moet de bestuurscultuur in Limburg aanpakken en waar mogelijk veranderen, en mee helpen aan de vorming van een nieuw dagelijks bestuur van de provincie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden