Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg wil uiterlijk 18 juni nieuw college van GS

Limburg wil uiterlijk 18 juni nieuw college van GS

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg streeft ernaar uiterlijk 18 juni een nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) te vormen. Dat blijkt uit een mededeling door de griffie van de provincie donderdagavond. Daarin wordt nader gepreciseerd welk tijdpad verkenner Onno Hoes moet gaan volgen bij het uitbrengen van advies aan de Staten. Hoes werd woensdag door de fractievoorzitters aangetrokken als verkenner.

Op 18 juni moet de provincie Limburg een nieuw college van gedeputeerde staten hebben, blijkt uit het tijdspad. Met die streefdatum voor ogen krijgt Hoes de opdracht om uiterlijk op 30 april advies uit te brengen aan de fractievoorzitters over de vorming van een stabiel bestuur. Voor die tijd moet Hoes met alle statenfracties gesproken hebben. De fractievoorzitters bepalen dan of dit verslag aan de Staten kan worden voorgelegd.

Er kan vervolgens een voorstel worden gedaan voor een tweede ronde , die tot een eindadvies moet leiden. Daarover buigen de fractievoorzitters zich uiterlijk 14 mei. Daarna kunnen de Staten beginnen met de formatie, om op 18 juni een nieuwe college te benoemen.

De fractievoorziters besloten eerder deze week tot de aanstelling van Hoes als verkenner. De VVD-er wordt geacht boven de partijen te staan en zal de komende dagen met alle fracties in de Staten gaan praten. Hoes moet gaan inventariseren hoe een nieuw bestuur gevormd kan worden dat breed draagvlak geniet binnen de Staten.

De provincie verkeert in een bestuurscrisis sinds het collectief aftreden van het voltallige College van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens. Hun vertrek volgde toen duidelijk werd dat de bestuurders het vertrouwen van de Staten in een integriteitskwestie verspeeld hadden. Die kwestie draaide om een oud-CDA-gedeputeerde, Herman Vrehen. Deze had volgens publicaties in NRC als directeur van een landschapsinstelling voor tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen werk-bv’s. GS wisten ervan en deden niets, of maakten dat doorsluizen zelfs mogelijk, aldus NRC. Na de publicaties volgden verhitte debatten in de Staten en stapten de bestuurders op.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) stelde vervolgens Johan Remkes aan als waarnemend gouverneur. Hij moet de bestuurscultuur in Limburg aanpakken en waar mogelijk veranderen, en mee helpen aan de vorming van een nieuw dagelijks bestuur van de provincie.

Meer uit Politiek

VVD houdt vast aan 'graai' uit groeifonds voor accijnsverlaging

DEN HAAG (ANP) - De VVD blijft erbij dat het Nationaal Groeifonds kan worden aangesproken om de brandstofaccijnzen volgend jaar niet te laten stijgen. Dat deze steunmaatregel voor autorijders volgens critici ten koste gaat van investeringen in toekomstige economische groei, neemt Kamerlid Eelco Heinen voor lief. "Er ligt geld op de plank, er zitten mensen klem en die gaan we nu helpen."

18 minuten geleden
BBB: opgestapte gedeputeerde neemt zo kort mogelijk wachtgeld

DEN HAAG (ANP) - De opgestapte BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in Flevoland zal volgens zijn partij "zo kort als mogelijk gebruikmaken van de wachtgeldregeling". Volgens een verklaring van de partij gaat Van den Berg snel op zoek naar nieuw werk, waardoor hij geen wachtgeld meer nodig heeft.

1 uur geleden
'EU-parlement steunt Hoekstra als klimaatman Europese Commissie'

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra is nagenoeg verzekerd van zijn benoeming als klimaatman van de Europese Commissie. De klimaatspecialisten van het Europees Parlement hebben zich woensdagochtend achter hem geschaard. De steun van de christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen en daarmee het parlement is daardoor binnen.

2 uur geleden
VVD pleit voor verbod op bijtgevaarlijke honden

DEN HAAG (ANP) - Het fokken en houden van bijtgevaarlijke honden moet verboden worden als het aan de VVD ligt. Daarmee verschuift de partij van standpunt. Eerder vonden de liberalen dat eerst andere maatregelen moesten worden geprobeerd, zoals een landelijk registratiesysteem, voordat ze konden instemmen met een verbod.

7 uur geleden
Tweede Kamer wil verzorgingshuis terug voor ouderen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

17 uur geleden
BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

18 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

19 uur geleden