Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

"Over de kosten en voorwaarden van de Meedoen Pas zijn we nog in gesprek met Arriva en de Limburgse gemeenten. We streven naar invoering van deze pas in 2024. Een besluit hierover is aan Provinciale Staten van Limburg", aldus de woordvoerster.

Arriva verzorgt het bus- en treinvervoer in de zuidelijke provincie. De maatschappij biedt de Meedoen Pas aan: een persoonlijke ov-chipkaart die gemeenten kunnen verstrekken aan onder meer statushouders, minima en re-integranten om gebruik van het openbaar vervoer "eenvoudiger en laagdrempeliger" te maken. Doel is ook om gebruikers zo maatschappelijk perspectief te bieden.

Bikker-gelden

Limburg wil een deel van de zogeheten Bikker-gelden hiervoor beschikbaar stellen. Het demissionaire kabinet besloot dit najaar na een motie van Tweede Kamerlid Mirjam Bikker (ChristenUnie) om 300 miljoen euro uit te trekken voor het regionale ov. Dat geld is bedoeld om prijsstijgingen van de kaartjes te voorkomen en ook om investeringen te doen. Limburg kreeg bijna 14 miljoen euro, waarvan de helft om een tariefstijging van bijna 12 procent voor de reizigers ongedaan te maken. De andere helft kan geïnvesteerd worden.

"De 'spelregels' voor de motie-Bikker stelt het Rijk nog op, maar in afwachting daarvan legt de provincie Limburg wel al haar prioriteit bij de Meedoen Pas", aldus de woordvoerster van Kuntzelaers. "Ten aanzien van de extra ruimte gaan we tevens in gesprek met zowel Arriva als Provinciale Staten om met inhoudelijke voorstellen te komen, met als doel een verbetering van de bereikbaarheid in Limburg."

Het is niet bekend hoeveel Limburgers in aanmerking komen voor de pas en hoeveel dit plan voor de provincie gaat kosten.

Meer uit Binnenland

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

16 minuten geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

21 minuten geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

24 minuten geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

38 minuten geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

56 minuten geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

1 uur geleden
Schietpartij waarbij Bigidagoe omkwam in Opsporing Verzocht

AMSTERDAM (ANP) - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij waarbij de 26-jarige Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe van rapformatie Zone6, om het leven kwam. Dat meldt de politie. De schietpartij vond afgelopen zondag plaats in Amsterdam.

1 uur geleden