Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg: verlies 4500 banen bij stop internationale studenten

Limburg: verlies 4500 banen bij stop internationale studenten

MAASTRICHT (ANP) - Limburg vreest een permanent verlies van 4500 banen en een daling van de Limburgse economie met één miljard euro de komende vier jaar als alle bacheloropleidingen bij de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool in de Nederlandse taal moeten worden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Panteia in opdracht van Universiteit en Hogeschool.

In een brandbrief aan het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer vraagt een coalitie van overheden, universiteit Maastricht, vakbonden en bedrijfsleven om over de Limburgse grenzen te blijven kijken om kaalslag in het onderwijs te voorkomen. Naast deze brandbrief stelden de Limburgse mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstellingen een manifest op waarin ze waarschuwen voor een forse krimp van het Limburgse onderwijs.

Om kaalslag te voorkomen moet internationaal talent op Limburgse scholen en universiteiten welkom blijven, aldus de briefschrijvers. De overheid moet de beurs trekken om krimpende opleidingen betaalbaar te houden, en de samenwerking tussen onderwijs en het regionale bedrijfsleven moet structureel gefinancierd worden.

Internationalisering 'juist oplossing'

Bovendien moet het openbaar vervoer tussen Limburg, België en Duitsland verbeterd worden. Hoe dan ook moet het "desastreuze horrorscenario" van een rigoureuze stop op de instroom van internationale studenten van tafel.

De Limburgse organisaties roepen minister en Kamer op "de Haagse of Randstedelijke bril af te zetten". Volgens hen "is internationalisering voor een regio als Limburg geen probleem, maar juist een oplossing. Bovendien doen de problemen die elders spelen, zoals een ernstig tekort aan (studenten)huisvesting en overvolle collegezalen, zich in Limburg niet voor. Sterker nog, gemeenten in de regio zouden, door de demografische krimp, meer studenten binnen hun gemeentegrens juist verwelkomen."

Leefbaarheid vergroten

"Limburg heeft 24 procent grens met Nederland en 76 procent grens met het buitenland", staat in de brandbrief. "Dit maakt dat wij over grenzen heen moeten kijken om de leefbaarheid in de regio te vergroten. Kennisinstellingen en bedrijven in Limburg zijn, mede door de ligging in een grensregio, van oudsher sterk internationaal georiënteerd en spelen een belangrijke rol in de regio."

Meer uit Financieel

Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

1 uur geleden
Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

1 uur geleden
Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

1 uur geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

2 uur geleden
AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

2 uur geleden
Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

2 uur geleden
Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

2 uur geleden