
Limburg overweegt provinciale energiemaatschappij op te zetten
MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg overweegt een eigen energiemaatschappij op te zetten. Niet om zelf energiecontracten aan te bieden en zo winst te maken, maar om energie betaalbaar te houden voor alle Limburgers en om de overstap naar duurzame energie te versnellen. De zogeheten Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM) moet hierbij organisatorische en financiële ondersteuning bieden.
"Energie is belangrijk in het dagelijks leven, maar het wordt steeds lastiger voor iedereen om de energierekening te betalen. Steeds meer Limburgers en bedrijven komen hierdoor in de knel", zegt gedeputeerde Marc van Caldenberg (energie en klimaat, SP).
In hun coalitieakkoord hadden BBB, VVD, CDA, PvdA en SP al afgesproken zo'n provinciale energiemaatschappij te willen oprichten. Het college heeft de plannen nu uitgewerkt en voorgelegd aan de Provinciale Staten. De volksvertegenwoordigers mogen het voorstel verder vormgeven. Eind volgend jaar moet een definitief besluit vallen. Het is de bedoeling dat het provinciale energiebedrijf een startbudget van ongeveer 9 miljoen euro krijgt.
Betaalbaarheid en leveringszekerheid
De provincie zegt via de PEM de betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie te willen waarborgen. Zo moet het bedrijf helpen bij lokale energieopslag en kleine 'energiegemeenschappen' ondersteunen. Dat zijn coöperaties die lokaal energie opwekken én gebruiken. "De PEM pakt met name projecten op waarbij sprake is van marktfalen, zoals wanneer er geen prikkel is voor marktpartijen om te investeren in duurzame langetermijnprojecten", aldus de provincie. Om huishoudens te helpen die geen geld hebben om hun woning te verduurzamen, denkt Limburg aan "gebouwgebonden regelingen".
Ruim honderd jaar geleden richtte Limburg de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij (PLEM) op, een overheidsbedrijf dat elektriciteit produceerde en verkocht. Na heel wat fusies ontstond hier uiteindelijk de commerciële aanbieder Essent uit.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
4 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
8 uur geleden