Limburg overweegt provinciale energiemaatschappij op te zetten
MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg overweegt een eigen energiemaatschappij op te zetten. Niet om zelf energiecontracten aan te bieden en zo winst te maken, maar om energie betaalbaar te houden voor alle Limburgers en om de overstap naar duurzame energie te versnellen. De zogeheten Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM) moet hierbij organisatorische en financiële ondersteuning bieden.
"Energie is belangrijk in het dagelijks leven, maar het wordt steeds lastiger voor iedereen om de energierekening te betalen. Steeds meer Limburgers en bedrijven komen hierdoor in de knel", zegt gedeputeerde Marc van Caldenberg (energie en klimaat, SP).
In hun coalitieakkoord hadden BBB, VVD, CDA, PvdA en SP al afgesproken zo'n provinciale energiemaatschappij te willen oprichten. Het college heeft de plannen nu uitgewerkt en voorgelegd aan de Provinciale Staten. De volksvertegenwoordigers mogen het voorstel verder vormgeven. Eind volgend jaar moet een definitief besluit vallen. Het is de bedoeling dat het provinciale energiebedrijf een startbudget van ongeveer 9 miljoen euro krijgt.
Betaalbaarheid en leveringszekerheid
De provincie zegt via de PEM de betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie te willen waarborgen. Zo moet het bedrijf helpen bij lokale energieopslag en kleine 'energiegemeenschappen' ondersteunen. Dat zijn coöperaties die lokaal energie opwekken én gebruiken. "De PEM pakt met name projecten op waarbij sprake is van marktfalen, zoals wanneer er geen prikkel is voor marktpartijen om te investeren in duurzame langetermijnprojecten", aldus de provincie. Om huishoudens te helpen die geen geld hebben om hun woning te verduurzamen, denkt Limburg aan "gebouwgebonden regelingen".
Ruim honderd jaar geleden richtte Limburg de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij (PLEM) op, een overheidsbedrijf dat elektriciteit produceerde en verkocht. Na heel wat fusies ontstond hier uiteindelijk de commerciële aanbieder Essent uit.
Meer uit Binnenland
'S-HEERENBERG (ANP) - De gemeenteraad van Montferland heeft het zogeheten "communicatie- en participatieplan" over de opvang van asielzoekers donderdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd. In dat plan staat onder meer beschreven hoe Montferland inwoners laat meepraten bij het realiseren van een asielzoekerscentrum. De asielplannen zorgden vorige week voor onrust in de Gelderse gemeente.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
6 uur geleden