Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg denkt dat er voor 2040 ruim 30.000 woningen gebouwd kunnen worden in de buurt van zes grote stations. De woningen zijn bedoeld voor zowel woningzoekenden uit Limburg als van verder.

Limburg heeft samen met de gemeenten Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Weert en Venlo een plan, genaamd Limburg Centraal, geschreven voor woningbouw binnen een straal van 1,5 kilometer van deze stations, oftewel 15 minuten lopen. Met het project krijgt volgens de provincie "niet alleen de woningbouw een impuls, maar ook de economische ontwikkeling van Limburg en de leefbaarheid in de directe omgeving".

Van de 30.000 huizen vallen er 10.000 onder de zogenoemde Woondeal Limburg. Dat is een afspraak tussen het Rijk en Limburg voor de bouw van in totaal 29.550 huizen voor 2030. De andere woningen die binnen Limburg Centraal gebouwd kunnen worden, zouden bovenop die doelstelling komen.

Haalbaarheid

Eerder sprak het Rijk met Limburg en gemeenten af om 26.550 woningen te bouwen voor 2030. Onlangs kwamen daar nog 3000 woningen bovenop. Limburg denkt dat die aantallen sowieso haalbaar zijn.

Daarbovenop kunnen dus nog extra woningen worden gebouwd in de regio, maar daar is volgens verantwoordelijk gedeputeerde Michael Theuns dan wel investering vanuit het Rijk voor nodig. "Ruimtelijk gezien is het haalbaar", zegt hij. Maar daarnaast zijn ook investeringen nodig in bijvoorbeeld de economie van de regio. "Je wil niet bouwen voor mensen die alleen maar gaan pendelen." Het nieuwe kabinet moet volgens Theuns beslissen of het project in aanmerking kan komen voor bijvoorbeeld speciale fondsen hiervoor.

Niet in alle provincies gaat het vlotjes met de woningbouwopgave. Zo denkt bijvoorbeeld Gelderland dat de aantallen die daar zijn afgesproken voor 2030 niet zonder meer gehaald zullen worden. Limburg is volgens Theuns "een ander soort provincie" dan andere. In de provincie is nog relatief veel ruimte, legt hij uit. De aantallen woningen die de provincie moet zien te realiseren om aan de afspraken voor 2030 te voldoen, worden volgens hem tot dusver ruim gehaald.

Meer uit Binnenland

Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

1 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

1 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

8 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

10 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

11 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

13 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

13 uur geleden