Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg krijgt loket voor afhandeling kleinere mijnschade

Limburg krijgt loket voor afhandeling kleinere mijnschade

HEERLEN (ANP) - Limburg krijgt een loket waar inwoners schade als gevolg van de voormalige mijnbouw kunnen melden en afhandelen. Dit Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) gaat burgers helpen bij mijnschade aan hun huis, bij het verhalen van schade op (rechtsopvolgers van) mijnexploitanten en het zoeken naar een aannemer. Daarnaast is het instituut ook een kenniscentrum voor onderzoek naar mijnbouwschade. Den Haag gaat voormalige mijneigenaren zoals DSM vragen de mijnschade te vergoeden. Waar dat onvoldoende blijkt, springt het Rijk bij.

Dat hebben staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw en vertegenwoordigers van de voormalige mijnregio's in Limburg donderdag met elkaar afgesproken. Ook de Limburgse gouverneur Emile Roemer was bij dat gesprek in Heerlen aanwezig.

Limburg heeft al decennia last van bouwschade als gevolg van inzakkende of juist door de waterdruk stijgende mijngangen. De afgelopen zes jaar zijn 24 gevallen van mijnschade gehonoreerd door het Calamiteitenfonds Mijnschade Limburg. Maar er zijn volgens recent onderzoek door de Open Universiteit naar schatting zeker 10.000 mensen met mijnschade, aldus wethouder Casper Gelderblom van Heerlen.

Onderzoek naar meldingen

"We moeten nog verder uitzoeken om hoeveel mensen het precies gaat", zei Gelderblom donderdag na afloop van het bezoek van Vijlbrief. "In het hele mijnbouwgebied rond Heerlen en Geleen ligt een veelvoud van 10.000 panden, waar veel fundamenten licht verzakt kunnen zijn of scheuren in muren zitten."

Het gaat om meldingen die nu vaak worden afgewezen door het Calamiteitenfonds. Dat fonds is vooral gericht op ernstige mijnbouwschade, niet voor kleinere. Bovendien kunnen gedupeerden vaak fluiten naar een vergoeding omdat voormalige mijnbouwbedrijven zich beroepen op verjaring. Volgens Gelderblom moet er voortaan met mildheid gekeken worden naar een oorzakelijk verband tussen mijn en schade. De Limburgers willen geen langdurig juridisch gesteggel wie daarvoor moet opdraaien. "Het duurt nu eenmaal decennia voordat er een merkbaar effect van mijnbouw is."

Opzetten loket

Het Calamiteitenfonds gaat op in I3ML. De komende maanden wordt verder gepraat over het optuigen van I3ML. Vijlbrief komt in de zomer terug naar Heerlen om de puntjes op de i te zetten.

Meer uit Politiek

Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

3 uur geleden
Kamer ziet eindelijk hoognodige steun VS voor Oekraïne komen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt opgelucht gereageerd op het nieuws dat het Amerikaanse Congres vrijwel zeker akkoord lijkt te gaan met een steunpakket van tientallen miljarden dollars voor Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten aan het front zitten zwaar in de verdrukking.

16 uur geleden
Rutte noemt steunpakket VS voor Oekraïne een belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte noemt het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om in te stemmen met een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne "heel goed nieuws". Het is volgens hem "een belangrijke stap om Oekraïne te blijven steunen in de verdediging tegen Russische agressie".

16 uur geleden
Timmermans haalt uit naar Wilders, waarschuwt VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft op een gezamenlijk ledencongres fel uitgehaald naar Geert Wilders. Hij verwijt de PVV-leider dat de kabinetsformatie al vijf maanden duurt en vooral door zijn toedoen alleen maar "tot heel veel ruzie heeft geleid en nul oplossingen". En al die tijd gebeurt er niets aan "de noden van de samenleving" vindt Timmermans, die zinspeelt op een einde van de huidige formatiepogingen van PVV, VVD, NSC en BBB.

18 uur geleden
PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

23 uur geleden
VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

1 dag geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

1 dag geleden