Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg krijgt geld van kabinet voor getroffen ondernemers

Limburg krijgt geld van kabinet voor getroffen ondernemers

DEN HAAG (ANP) - De provincie Limburg krijgt geld van het kabinet waarmee zij de door watersnood getroffen ondernemers een tegemoetkoming kan geven voor omzetderving. De provincie kan beter maatwerk leveren dan een dienst op afstand. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) aan de Kamer laten weten. Een deel van de Kamer is ontevreden over de trage afhandeling van de schade van particulieren, ondernemers en gemeenten.

"Mijn pleidooi is om tempo te maken", stelde CDA-Kamerlid Raymond Knops, die tijdens het wekelijke vragenuurtje de trage en ongelijke afhandeling van de schade aan de kaak stelde. "Dit mag in de toekomst nooit meer gebeuren", vindt ook Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Een dag na de watersnood in juli vorig jaar beloofde het kabinet gedupeerden ruimhartig te compenseren, bracht Knops in herinnering. Van ruimhartigheid is volgens hem bij lang niet alle mensen sprake. "Zo voelt men dat niet. Betaal wat er is beloofd."

Hersteloperatie

Op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) kunnen mensen schade vergoed krijgen die ze niet hadden kunnen verzekeren. Voor een deel van de schade die wel verzekerd had kunnen worden, is door het kabinet een coulanceregeling gemaakt. Nog lang niet alle 2800 schademeldingen zijn afgehandeld. "We zijn bijna een jaar verder en veel gedupeerden wachten nog steeds op geld van de overheid of van verzekeraars", zei Knops. "Zij kunnen daarom nog steeds geen nieuwe start maken."

PvdA-Kamerlid Songül Mutluer vindt het onbegrijpelijk dat gedupeerden van de watersnood vorig jaar juli ongelijk zijn behandeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO handelt in opdracht van het kabinet de schadevergoeding af. Van der Burg erkende dat de RVO niet alle gedupeerden gelijk heeft behandeld. Daarvoor is een hersteloperatie gestart. "Een grotere groep krijgt een hogere tegemoetkoming", aldus de staatssecretaris. Tot 1 juli kunnen gedupeerden zich daarvoor melden.

Van der Burg, die vanwege een Eerste Kamerdebat inviel voor minister Dilan Yeşilgöz, benadrukte nogmaals dat het kabinet vorig jaar besloot tot een tegemoetkoming van de geleden schade, niet voor een volledige compensatie. Voor de zomer komt het kabinet met een fractie op de motie Mutluer om de reikwijdte van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen te verbreden.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

4 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

4 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

4 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden