Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Limburg is niet langer grootste coronabrandhaard van Nederland

Limburg is niet langer grootste coronabrandhaard van Nederland

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst sinds eind september is Limburg niet de grootste brandhaard voor het coronavirus in Nederland. Zeeland is de nieuwe koploper geworden.

De snelle verspreiding van de omikronvariant in Nederland is nog niet terug te zien op de wekelijkse coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In elke provincie daalt het aantal positieve tests ten opzichte van de kaart van vorige week. Toch blijft het hele land voor de zevende week op rij op donkerrood staan. Dat is de hoogste waarschuwingskleur.

In Zeeland zijn in de afgelopen twee kalenderweken bijna 4800 inwoners positief getest op het coronavirus. Omgerekend komt dat neer op zo'n 1250 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke tachtig Zeeuwen. Dat is wel bijna een kwart lager dan de huidige kaart, die vorige week werd vastgesteld. Na Zeeland volgen Friesland, Utrecht en Flevoland.

Limburg is gezakt naar de vijfde plaats. Het aantal positieve tests daar is in een week tijd met 33,5 procent gedaald.

De omikronvariant lijkt het meest voor te komen in en rond Amsterdam. In die regio is al een toename van het aantal positieve tests te zien. In de rest van Noord-Holland daalt het aantal positieve tests nog, en daardoor neemt ook het totaal over de provincie af. Ten opzichte van vorige week zakt het aantal positieve tests met 11 procent. Dat is wel de kleinste daling van Nederland.

Nederland was tijdens de huidige golf een van de grote brandhaarden in Europa, samen met Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. Momenteel neemt het aantal besmettingen in Scandinavië snel toe door de nieuwe omikronvariant.

De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 13 tot en met 26 december. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Meer uit Binnenland

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

3 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

5 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

6 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

9 uur geleden
Politie maakt einde aan illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

9 uur geleden
Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

13 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

13 uur geleden