Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lidstaten akkoord met toelaten ingeënte toeristen van buiten EU

Lidstaten akkoord met toelaten ingeënte toeristen van buiten EU

BRUSSEL (ANP) - De 27 landen van de Europese Unie gaan weer open voor toeristen van buiten de EU op voorwaarde dat ze volledig tegen het coronavirus zijn ingeënt. De ambassadeurs hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om meer reizigers toe te laten en de toegangsvoorwaarden te versoepelen.

Nu zijn plezierreizen naar de EU slechts mogelijk voor inwoners van een tiental 'veilige' landen. De ambassadeurs bepalen vrijdag met welke landen de lijst kan worden uitgebreid. Dat kunnen er tientallen meer worden omdat de drempel om een niet-EU-land groen licht te geven, zoals het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in twee weken, wordt verlaagd. Dat aantal wordt van 25 naar 75 opgetrokken. Noodzakelijke reizen, voor bijvoorbeeld diplomaten en medici, waren en blijven gewoon mogelijk.

Het gaat om een aanbeveling van de commissie. De lidstaten kunnen snel ingrijpen als het in een buitenland misgaat, bijvoorbeeld door nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus. Met een 'noodrem' moeten de EU-landen het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.

Toeristen die naar de EU willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn geprikt met een van de coronavaccins die de unie heeft goedgekeurd.

Meer uit Buitenland

CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

13 minuten geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

51 minuten geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

1 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

2 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

3 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

4 uur geleden