Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lidl moet van Arbeidsinspectie maatregelen nemen vanwege werkdruk

Lidl moet van Arbeidsinspectie maatregelen nemen vanwege werkdruk

HUIZEN (ANP) - Lidl moet van de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen voor het aanpakken van de werkdruk bij de supermarktketen. Na klachten van vakbond FNV heeft de inspectie een overtreding geconstateerd bij Lidl. Volgens de vakbond dreigt een boete voor Lidl als de super geen actie onderneemt om de overtreding op te heffen.

FNV klaagt al jaren over de werkdruk bij Lidl, maar de keten zou daar telkens maar niets aan willen doen. "Sterker nog, ze reageren niet eens", zegt FNV-bestuurder Fatma Bugdayci. "Wij hebben bij de directie talloze rapporten, onderzoeken en enquêtes op tafel gelegd, waaruit blijkt dat er sprake is van onacceptabel hoge werkdruk, mensen ervaren hierdoor grote werkstress."

De vakbondsvrouw stelt dat de werkdruk bij Lidl volgens onderzoek van FNV veel hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Sommige werknemers zouden na het uitklokken ook gratis doorwerken om hun werk af te krijgen. Het probleem zou hem vooral zitten in de manier waarop het winkelpersoneel wordt ingezet. Ook voldeed Lidl volgens een eerdere melding van de vakbond niet aan de wettelijke verplichting als het gaat om de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

Fikse tik op de vingers

Bugdayci vindt het goed nieuws dat de Arbeidsinspectie Lidl nu een "fikse tik op de vingers" heeft gegeven. "Lidl moet nu echt wat gaan doen aan de ongezonde werkdruk waar heel veel medewerkers last van hebben." De keten telt zo'n 440 winkels in Nederland en er werken rond de 20.000 mensen.

Lidl zelf stelt in een reactie het "creëren van een prettig en bovenal gezond werkklimaat" al jaren van groot belang te vinden. Daarom betreurt de onderneming de berichtgeving "omtrent vermeende collectieve werkdruk" en geeft aan zich hierin niet te herkennen. Lidl heeft naar eigen zeggen vorig jaar al aan FNV beloofd een verdiepend onderzoek te zullen instellen naar de werkdruk. De uitkomsten van dit onderzoek wil de keten aangrijpen om het werkklimaat te verbeteren.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

13 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

15 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

16 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

17 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

19 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

20 uur geleden