
Lidl moet van Arbeidsinspectie maatregelen nemen vanwege werkdruk
HUIZEN (ANP) - Lidl moet van de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen voor het aanpakken van de werkdruk bij de supermarktketen. Na klachten van vakbond FNV heeft de inspectie een overtreding geconstateerd bij Lidl. Volgens de vakbond dreigt een boete voor Lidl als de super geen actie onderneemt om de overtreding op te heffen.
FNV klaagt al jaren over de werkdruk bij Lidl, maar de keten zou daar telkens maar niets aan willen doen. "Sterker nog, ze reageren niet eens", zegt FNV-bestuurder Fatma Bugdayci. "Wij hebben bij de directie talloze rapporten, onderzoeken en enquêtes op tafel gelegd, waaruit blijkt dat er sprake is van onacceptabel hoge werkdruk, mensen ervaren hierdoor grote werkstress."
De vakbondsvrouw stelt dat de werkdruk bij Lidl volgens onderzoek van FNV veel hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Sommige werknemers zouden na het uitklokken ook gratis doorwerken om hun werk af te krijgen. Het probleem zou hem vooral zitten in de manier waarop het winkelpersoneel wordt ingezet. Ook voldeed Lidl volgens een eerdere melding van de vakbond niet aan de wettelijke verplichting als het gaat om de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
Fikse tik op de vingers
Bugdayci vindt het goed nieuws dat de Arbeidsinspectie Lidl nu een "fikse tik op de vingers" heeft gegeven. "Lidl moet nu echt wat gaan doen aan de ongezonde werkdruk waar heel veel medewerkers last van hebben." De keten telt zo'n 440 winkels in Nederland en er werken rond de 20.000 mensen.
Lidl zelf stelt in een reactie het "creëren van een prettig en bovenal gezond werkklimaat" al jaren van groot belang te vinden. Daarom betreurt de onderneming de berichtgeving "omtrent vermeende collectieve werkdruk" en geeft aan zich hierin niet te herkennen. Lidl heeft naar eigen zeggen vorig jaar al aan FNV beloofd een verdiepend onderzoek te zullen instellen naar de werkdruk. De uitkomsten van dit onderzoek wil de keten aangrijpen om het werkklimaat te verbeteren.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
6 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
12 uur geleden