Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lichte stijging aantal geslachtsziekten

Lichte stijging aantal geslachtsziekten

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen met een geslachtsziekte is licht gestegen, meldt gezondheidsinstituut RIVM. De hogere cijfers zijn deels te verklaren uit het feit dat met name mensen uit risicogroepen zich vaker laten testen. Voor andere verklaringen is extra onderzoek nodig.

Chlamydia bleef tot nog toe de meest voorkomende soa bij heteroseksuelen. Onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) kwam gonorroe het vaakst voor.

In 2019 waren er 21.134 chlamydia-diagnoses bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (CSG's), een aantal dat vergelijkbaar is met dat van 2018. Het geschatte aantal diagnoses door huisartsen nam in 2018 toe ten opzichte van 2017 (42.500 tegen 39.800). Recentere cijfers over de huisartsen waren nog niet beschikbaar.

Aantal gonorroe-gevallen toegenomen

Het aantal gonorroe-diagnoses bij de CSG’s is het afgelopen jaar met 11 procent toegenomen tot 8186 infecties. Het geschatte aantal infecties bij de huisartsen nam toe van 9550 in 2017 naar 11.300 in 2018.

In 2019 is het aantal syfilis-diagnoses bij de CSG’s met 16,8 procent gestegen ten opzichte van 2018 (1430 tegen 1224). Het aantal nieuwe hiv-diagnoses dat de CSG’s stelde, 164 in 2019, is met 34 procent afgenomen ten opzichte van 2018. Om onderzoekstechnische redenen zijn de cijfers van huisartsen over deze ziekten hier niet meegenomen.

Meer uit Gezond

Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

2 uur geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

4 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

2 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden