Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lichamen vermoorde Australische tv-presentator en vriend gevonden

Lichamen vermoorde Australische tv-presentator en vriend gevonden

SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische politie heeft de lichamen gevonden van een beroemde tv-presentator en zijn vriend. Een politieagent die eerder een relatie had met de presentator wordt verdacht van dubbele moord. De moorden hebben een schokgolf teweeggebracht in de Australische lhbti-gemeenschap.

De lichamen van de 26-jarige entertainmentjournalist Jesse Baird en zijn vriend, de 29-jarige steward Luke Davies, werden dinsdag gevonden in een landelijk gebied buiten Sydney. Er werd bijna een week naar de lichamen gezocht. De lichamen werden gevonden met behulp van de verdachte.

De politie denkt dat het stel is doodgeschoten in een huis in Sydney. Vervolgens zijn de stoffelijke overschotten in surfboardzakken vervoerd naar een landgoed op ongeveer twee uur rijden van de stad. Uit onderzoek is gebleken dat de moord is gepleegd met een politiewapen dat werd gevonden in een kluis op het politiebureau. De politie gaat uit van een motief in de privé-sfeer en niet van homohaat.

Blogger

De verdachte werkte voor hij bij de politie ging, als blogger en was zelf ook geen onbekende in de entertainmentwereld. Hij werd gefotografeerd met tientallen sterren, waaronder Taylor Swift en Lady Gaga. Er werd eerder onderzoek naar hem gedaan nadat hij in 2020 een man op agressieve wijze zou hebben getaserd.

De dood van het koppel schokt veel Australiërs, vooral binnen de lhbti-gemeenschap. De organisatoren van de Gay and Lesbian Mardi Gras in Sydney hebben de politie gevraagd zaterdag niet mee te doen aan de jaarlijkse parade om mensen "ruimte om te rouwen" te geven. De politiechef van New South Wales Karen Webb noemt het een "aanfluiting" als de politie niet zou mogen deelnemen.

Reactie premier

Premier Anthony Albanese zei dat de relatie met de politie was verbeterd sinds de eerste Mardi Gras parade in 1978 eindige met tientallen arrestaties. "Maar ik begrijp vooral dat de queer gemeenschap in Sydney rouwt om deze enorme tragedie".

Meer uit Buitenland

Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

45 minuten geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

1 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

2 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

5 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

7 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

8 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

11 uur geleden