Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Liberale Amerikaanse staten beloven abortusrechten te beschermen

Liberale Amerikaanse staten beloven abortusrechten te beschermen

NEW YORK (ANP/DPA) - Een aantal liberale Amerikaanse staten heeft aangekondigd het abortusrecht te willen beschermen, ondanks het besluit van het Hooggerechtshof om het landelijke recht daarop te schrappen. De gouverneurs van onder meer Californië, Oregon, Washington, Massachusetts, New Jersey en New York hebben dat vrijdag uitgesproken. "We zullen altijd een veilige haven zijn voor iedereen in het hele land die een abortusbehandeling nodig heeft. Je hebt mijn woord", schreef gouverneur Kathy Hochul van de staat New York.

"Dit is niet het Amerika dat we kennen", zei de Californische gouverneur Gavin Newsom. "Californië heeft zich verenigd met Washington en Oregon om een ​​offensief aan de westkust te vormen om het recht op vrijheid van keuze rondom voortplanting in onze staten te beschermen." De bestuurder van New Jersey, Phil Murphy, heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. De gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker, ondertekende een bevel om de rechten te beschermen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het grondwettelijke recht van vrouwen op abortus vernietigd. Het overwegend conservatieve hof maakte zo de weg vrij voor de vijftig staten om zelf te besluiten of abortus is toegestaan. Een aantal conservatieve staten, waaronder Missouri, South Dakota en Indiana, heeft al laten weten tot afschaffing te zullen overgaan. Naar verwachting neemt ongeveer de helft van de staten wetgeving aan die in een of andere vorm het recht op abortus inperkt.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

1 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

1 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

2 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

3 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

6 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

7 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

8 uur geleden