Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Libanon in rouw na doden bij protest over onderzoek havenexplosie

Libanon in rouw na doden bij protest over onderzoek havenexplosie

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - De Libanese premier Najib Mikati heeft voor vrijdag een dag van rouw aangekondigd nadat bij protesten in de hoofdstad Beiroet zes sjiieten door onbekenden waren doodgeschoten. De sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal hadden de protesten georganiseerd in een poging de rechter die onderzoek doet naar de havenexplosie van vorig jaar weg te krijgen.

Het leger heeft negen mensen gearresteerd. President Michel Aoun verzekerde op televisie dat de daders zullen worden gevonden en berecht. Hij noemde het onacceptabel dat "rivalen weer zijn gaan communiceren met wapens". VN-topman António Guterres deed een oproep het geweld direct te beëindigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi zei eerder dat sluipschutters een aantal slachtoffers in het hoofd hebben geraakt. Onder de doden is een 24-jarige vrouw die thuis werd geraakt door een verdwaalde kogel. Er werden massaal schoten gelost. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Motief nog onbekend

Het is niet duidelijk wie achter de schietpartij zit en wat het motief is. Hezbollah, een machtige door Iran gesteunde speler in Libanon, beschuldigde de christelijke partij LF, die is gelieerd aan Saudi-Arabië. Die partij ontkende betrokkenheid en veroordeelde het geweld.

Volgens Hezbollah is de rechter die de explosie onderzoekt vooringenomen. Twee ex-ministers hadden van de week een klacht tegen hem ingediend omdat ze een "transparante en eerlijke rechter" wilden, maar de rechtbank wees die klacht af. Het onderzoek kwam wel voor de tweede keer in een maand tijd kort stil te liggen.

Bij de explosie in de haven van Beiroet vielen meer dan tweehonderd doden en vele duizenden gewonden. De schade in de ruime omgeving was enorm. De politiek wordt nalatigheid verweten, omdat het ontplofte ammoniumnitraat al jaren in de haven lag voordat de explosie plaatsvond. Nabestaanden vinden dat het onderzoek niet snel genoeg verloopt. Zij zeggen dat functionarissen het onderzoek constant belemmeren.

Meer uit Buitenland

Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

31 minuten geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

1 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

2 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

2 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

3 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

4 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

6 uur geleden