Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Libanon in rouw na doden bij protest over onderzoek havenexplosie

Libanon in rouw na doden bij protest over onderzoek havenexplosie

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - De Libanese premier Najib Mikati heeft voor vrijdag een dag van rouw aangekondigd nadat bij protesten in de hoofdstad Beiroet zes sjiieten door onbekenden waren doodgeschoten. De sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal hadden de protesten georganiseerd in een poging de rechter die onderzoek doet naar de havenexplosie van vorig jaar weg te krijgen.

Het leger heeft negen mensen gearresteerd. President Michel Aoun verzekerde op televisie dat de daders zullen worden gevonden en berecht. Hij noemde het onacceptabel dat "rivalen weer zijn gaan communiceren met wapens". VN-topman António Guterres deed een oproep het geweld direct te beëindigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi zei eerder dat sluipschutters een aantal slachtoffers in het hoofd hebben geraakt. Onder de doden is een 24-jarige vrouw die thuis werd geraakt door een verdwaalde kogel. Er werden massaal schoten gelost. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Motief nog onbekend

Het is niet duidelijk wie achter de schietpartij zit en wat het motief is. Hezbollah, een machtige door Iran gesteunde speler in Libanon, beschuldigde de christelijke partij LF, die is gelieerd aan Saudi-Arabië. Die partij ontkende betrokkenheid en veroordeelde het geweld.

Volgens Hezbollah is de rechter die de explosie onderzoekt vooringenomen. Twee ex-ministers hadden van de week een klacht tegen hem ingediend omdat ze een "transparante en eerlijke rechter" wilden, maar de rechtbank wees die klacht af. Het onderzoek kwam wel voor de tweede keer in een maand tijd kort stil te liggen.

Bij de explosie in de haven van Beiroet vielen meer dan tweehonderd doden en vele duizenden gewonden. De schade in de ruime omgeving was enorm. De politiek wordt nalatigheid verweten, omdat het ontplofte ammoniumnitraat al jaren in de haven lag voordat de explosie plaatsvond. Nabestaanden vinden dat het onderzoek niet snel genoeg verloopt. Zij zeggen dat functionarissen het onderzoek constant belemmeren.

Meer uit Buitenland

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP/DPA/RTR) - De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven. Vijf mensen worden nog vermist, de zoektocht in het rampgebied wordt voortgezet. Dertien mensen zijn gewond geraakt.

27 minuten geleden
Nicht van Iraanse ayatollah opgepakt na kritiek op regime

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben de nicht van de opperste leider ayatollah Ali Khamenei opgepakt. Zondag werd op sociale media een video verspreid waarin Farideh Moradkhani het regime van haar oom "moorddadig" noemt.

4 uur geleden
Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

6 uur geleden
Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

KIEV (ANP/DPA) - Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

7 uur geleden
Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP) - De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog tien mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten twee doden bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

9 uur geleden
Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

SHANGHAI (ANP/RTR) - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

11 uur geleden
Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

16 uur geleden