
Libanese ambassadeur ziet graag meer Nederlandse druk op Israël
DEN HAAG (ANP) - Libanon is blij met de zorgen en de solidariteit die worden geuit over de Israëlische aanval op het zuiden van het land, maar Libanon heeft meer nodig. "Nederland heeft daarbij een bijzondere rol en zou als zetel van onder meer het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël moeten vragen het internationale recht na te leven", zegt de Libanese ambassadeur in Den Haag, Abdel Sattar Issa tegen het ANP. Hij vindt dat er "veel meer internationale druk moet komen om Israël te dwingen de agressie tegen Libanon te stoppen en om de territoriale integriteit van het land te respecteren".
"Nederland heeft de speciale positie omdat hier internationale hoven en andere internationale juridische organen zijn", zoals het ICJ en het Internationaal Strafhof (ICC). Nederland heeft Libanon wel humanitaire steun beloofd. "Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft in een telefoongesprek met zijn Libanese collega Abdallah Bou Habib gezegd dat Nederland kijkt naar mogelijkheden om Libanon met humanitaire hulp bij te staan". Nederlandse UNIFIL-veteranen zamelen volgens de ambassadeur medische hulpgoederen in om die zo snel mogelijk naar Libanon te sturen.
De Israëlische aanvallen zijn vooral gericht op gebieden waar sjiieten wonen in het zuiden, het noordoosten en het zuiden van de hoofdstad Beiroet. Daarbij vallen veel slachtoffers en volgens de Libanese regering zijn circa een miljoen mensen ontheemd. Hezbollah is een sjiitische sociale, politieke en militaire beweging. Volgens Sattar Issa zijn de doorgaans weinig eensgezinde Libanese bevolkingsgroepen niet dieper in conflict geraakt door de huidige Israëlische aanvallen op Hezbollah. "Het land verenigt zich juist tegenover een aanval van buitenaf", aldus de gezant.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 week geleden