Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Liander: stroomnet in regio rond Roelofarendsveen zit vol

Liander: stroomnet in regio rond Roelofarendsveen zit vol

DUIVEN (ANP) - In de regio rond het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen zit het elektriciteitsnet vol, meldt netbeheerder Liander. De vraag naar stroom door ondernemers groeit in die plaats en omliggende dorpen als Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Leimuiden, Langeraar, en Ter Aar sneller dan het stroomnet verzwaard kan worden. Nieuwe bedrijven of extra aansluitingen voor bedrijven zijn daardoor naar verwachting de komende vijf jaar niet mogelijk.

Ook elders in het gebied van Liander zijn nieuwe knelpunten ontstaan, maar die zijn lokaler van aard. De problemen op het stroomnet spelen al enkele jaren. Door de aanleg van bijvoorbeeld zonneparken en windmolens wordt het net anders gebruikt dan voorheen. Ook gaan steeds meer woningen en bedrijven van het gas af, wat leidt tot meer stroomgebruik.

Woensdag maakten netbeheerders TenneT en Enexis bekend dat het stroomnet in heel Noord-Brabant en Limburg vol zit. Dat was het grootste gebied tot nu toe waar dat voor geldt. Eerder was ook in een deel van Amsterdam de capaciteit al bereikt.

Regie pakken

VNO-NCW en MKB-Nederland riepen na de aankondiging over Noord-Brabant en Limburg het kabinet al op de regie te pakken over de netverzwaringen. De ondernemersverenigingen voorspellen dat de problemen de vergroening van het bedrijfsleven en het halen van klimaatdoelen moeilijker maakt.

Bij het bereiken van de capaciteit van het stroomnet worden huishoudens ontzien. Ook toekomstige bouwplannen zijn al meegenomen in de berekeningen van netbeheerders en komen niet in gevaar.

Meer uit Financieel

CPB ziet arbeidsmigratie niet als oplossing krapte arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie helpt op de langere termijn niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). "Meer arbeidsaanbod zorgt namelijk voor meer economische activiteit en daardoor stijgt de vraag naar arbeid vanzelf weer mee", stellen de onderzoekers vast.

2 uur geleden
SOMO: met verkoop ontloopt Shell schuld aan milieuramp in Nigeria

AMSTERDAM (ANP) - Shell mag zich niet terugtrekken uit Nigeria tot een oplossing is gevonden voor de milieuschade die het olie- en gasconcern daar heeft aangericht. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

2 uur geleden
Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij zal in twee jaar tijd minstens 6 procent minder stikstof en 7 procent minder fosfaat moeten gaan produceren om aan de strenger wordende Europese mestregels te voldoen. Het CBS heeft dat uitgerekend. Vorig jaar is de sector binnen de maximaal toegestane hoeveelheden gebleven, meldt het statistiekbureau.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

5 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

5 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

6 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

8 uur geleden