Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leveringszekerheid energie is volgens Rijksadviseurs achterhaald

Leveringszekerheid energie is volgens Rijksadviseurs achterhaald

DEN HAAG (ANP) - Het tijdperk waarin energie altijd en overal beschikbaar moet zijn voor iedereen die erom vraagt, loopt ten einde, stelt het College van Rijksadviseurs in een rapport voor de overheid. "Erken dat de huidige leveringszekerheid onhoudbaar is", roepen de adviseurs de overheid op.

In de eerste plaats is het volgens het college simpelweg niet meer haalbaar om alle bedrijven die om een aansluiting vragen te bedienen. "Dit lukt niet meer. De netbeheerders kunnen de vraag niet meer aan, enerzijds door de snelle toename van decentrale duurzame opwekking, anderzijds door de snelle opkomst van grote elektriciteitsgebruikers", aldus het advies.

Het netwerk verzwaren is volgens de opstellers van het rapport niet voldoende. "Het groeiende grondstoffentekort en de nu al beperkte ruimte om nieuwe netwerken en onderstations te realiseren, dwingen tot verandering." De adviseurs pleiten voor "scherpere keuzes". Zo raden ze aan om elektriciteit in tijden van schaarste in de eerste plaats beschikbaar te stellen aan "vitale functies", zoals gemalen die onze polders drooghouden, installaties voor drinkwater, datadiensten en zorg.

Energiewet

Ook moet meer aandacht worden besteed aan de vraag "welk energieverbruik we in de toekomst willen stimuleren en waar we juist van af willen", stelt het college. Ze wijzen erop dat netbeheerders nu nog wettelijk verplicht zijn om aansluitingen te maken voor vervuilende industrie "die niet past in de klimaatdoelen". Ze zien in de komst van een nieuwe energiewet kansen voor "verandering en aanscherping". Het energiesysteem moet niet meer in de eerste plaats aan de vraag voldoen, maar de transitie naar een duurzame samenleving stimuleren, vinden de adviseurs.

In het rapport wordt ook gewezen op het belang van Europese samenwerking. Die is ook op energiegebied "belangrijker dan ooit". Dat laat ook de huidige energiecrisis zien. "Tegelijkertijd is ook de inzet op de regio onmisbaar", voegen de deskundigen eraan toe. Het liefst liggen vraag en aanbod van energie zo dicht mogelijk bij elkaar. Hoe meer dat zo is, hoe minder energie getransporteerd hoeft te worden.

Meer uit Financieel

Nederland opnieuw vierde op Europese welvaartslijst

DEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.

48 minuten geleden
Minder kampeerders door nat voorjaar, herstel verwacht dit jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.

5 uur geleden
Minder kampeerders door nat voorjaar, herstel verwacht dit jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.

7 uur geleden
Winsten Wall Street na Brits-Amerikaanse handelsdeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.

9 uur geleden
Bloomberg: moeder British Airways bestelt 30 Boeing-vliegtuigen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.

10 uur geleden
AEX sluit boven 900 punten door Brits-Amerikaanse handelsdeal

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.

13 uur geleden
Starmer: heffing VS op Brits staal naar nul, autotarief verlaagd

SOLIHULL (ANP) - De Verenigde Staten hebben de heffingen op Brits staal en aluminium geschrapt, zei premier Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan de Amerikaanse heffingen op Britse auto's sterk omlaag, zei hij over een handelsdeal met Donald Trump.

13 uur geleden