
Leveringszekerheid energie is volgens Rijksadviseurs achterhaald
DEN HAAG (ANP) - Het tijdperk waarin energie altijd en overal beschikbaar moet zijn voor iedereen die erom vraagt, loopt ten einde, stelt het College van Rijksadviseurs in een rapport voor de overheid. "Erken dat de huidige leveringszekerheid onhoudbaar is", roepen de adviseurs de overheid op.
In de eerste plaats is het volgens het college simpelweg niet meer haalbaar om alle bedrijven die om een aansluiting vragen te bedienen. "Dit lukt niet meer. De netbeheerders kunnen de vraag niet meer aan, enerzijds door de snelle toename van decentrale duurzame opwekking, anderzijds door de snelle opkomst van grote elektriciteitsgebruikers", aldus het advies.
Het netwerk verzwaren is volgens de opstellers van het rapport niet voldoende. "Het groeiende grondstoffentekort en de nu al beperkte ruimte om nieuwe netwerken en onderstations te realiseren, dwingen tot verandering." De adviseurs pleiten voor "scherpere keuzes". Zo raden ze aan om elektriciteit in tijden van schaarste in de eerste plaats beschikbaar te stellen aan "vitale functies", zoals gemalen die onze polders drooghouden, installaties voor drinkwater, datadiensten en zorg.
Energiewet
Ook moet meer aandacht worden besteed aan de vraag "welk energieverbruik we in de toekomst willen stimuleren en waar we juist van af willen", stelt het college. Ze wijzen erop dat netbeheerders nu nog wettelijk verplicht zijn om aansluitingen te maken voor vervuilende industrie "die niet past in de klimaatdoelen". Ze zien in de komst van een nieuwe energiewet kansen voor "verandering en aanscherping". Het energiesysteem moet niet meer in de eerste plaats aan de vraag voldoen, maar de transitie naar een duurzame samenleving stimuleren, vinden de adviseurs.
In het rapport wordt ook gewezen op het belang van Europese samenwerking. Die is ook op energiegebied "belangrijker dan ooit". Dat laat ook de huidige energiecrisis zien. "Tegelijkertijd is ook de inzet op de regio onmisbaar", voegen de deskundigen eraan toe. Het liefst liggen vraag en aanbod van energie zo dicht mogelijk bij elkaar. Hoe meer dat zo is, hoe minder energie getransporteerd hoeft te worden.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
20 uur geleden