Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leverancier medicijnen is duurder uit door vaccinaties

Leverancier medicijnen is duurder uit door vaccinaties

ROTTERDAM (ANP) - Grootschalige vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus drijven de prijzen voor allerhande benodigdheden voor medicijnen op. Voor de inentingen tegen Covid-19 zijn dezelfde verpakkingsmaterialen en grondstoffen nodig die ook voor andere medicijnen gebruikt worden. Nu overheden met grote haast grote delen van de bevolking willen vaccineren, ontstaat er schaarste en dus hogere prijzen. Dat signaleert Fagron, een grote toeleverancier voor apotheken en ziekenhuizen, bij zijn halfjaarcijfers.

Het in Rotterdam opgerichte bedrijf boekte een lagere winst door de hogere kosten. De onderneming was ook meer kwijt aan vervoerskosten per lucht en zee, een probleem waar meerdere sectoren mee kampen doordat toeleveringsketens door de coronacrisis onder druk zijn komen te staan.

De apothekersbranche merkt onder meer dat glazen flesjes en spuitjes duurder worden door een hogere vraag. Topman Rafael Padilla van Fagron noemt ook vitaminen, mineralen en aminozuren als stoffen die schaarser zijn geworden. "Een container van China naar Brazilië kostte 800 euro, maar die prijs is nu tien keer hoger."

Meer reguliere zorg

Nederlanders en andere Europeanen voelen die hogere kosten waarschijnlijk niet direct in de portemonnee. Hier zijn de prijzen min of meer vastgelegd in afspraken met de overheid en zorgverzekeraars. Maar in de Verenigde Staten en Brazilië kan Fagron voor bepaalde middelen, die klanten buiten de verzekeraar om afrekenen, de hogere kosten wel degelijk doorberekenen.

De vaccinatiecampagnes tegen corona zijn niet alleen slecht nieuws voor Fagron. Nu steeds meer mensen beschermd zijn tegen Covid-19 worden veel lockdownmaatregelen versoepeld. Daardoor kunnen ziekenhuizen ook weer meer reguliere zorg uitvoeren, waar Fagron de medicijnbereidingen voor verzorgt. In 2020 merkte Fagron nog dat de verkopen van die speciaal bereide medicijnen leden onder het schrappen van planbare zorg.

Lagere verkoop

De verkoop van meer basale medische hulpmiddelen en grondstoffen daalde juist. Waar zorgverleners in Europa kort na de uitbraak van de pandemie nog naarstig op zoek waren naar zaken als mondkapjes en ontsmettingsmiddelen, verkocht Fagron het afgelopen halfjaar veel minder van die spullen.

De nettowinst daalde op jaarbasis met bijna 15 procent tot 26,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2021. De omzet kwam uit op 276,6 miljoen euro. Dat is een daling van 0,8 procent, te wijten aan ongunstige wisselkoersen. Zonder het effect van de sterke euro boekte Fagron een omzetgroei van 5,9 procent.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden