Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levensverwachting in VS weer gedaald

Levensverwachting in VS weer gedaald

WASHINGTON (ANP) - De levensverwachting van Amerikanen is opnieuw gedaald en kwam vorig jaar uit op 76,1 jaar. Dat was in 2020 nog 77 jaar, meldt de Amerikaanse overheidsdienst National Center for Health Statistics (NCHS).

Het is het tweede jaar op rij dat de levensverwachting afneemt in de Verenigde Staten. Het cijfer staat inmiddels weer op niveau van 1996. Vooral inheemse Amerikanen worden zwaar getroffen. Hun levensverwachting daalde in 2021 naar 65, bijna twee jaar lager dan voorheen. Daarna noteerden witte Amerikanen de grootste daling van de levensverwachting. Zij verloren een jaar.

De levensverwachting in de VS vertoonde sinds het midden van de twintigste eeuw over het algemeen een stijgende lijn, schrijft de krant The Washington Post. De autoriteiten noteerden in 2019 nog een stijging, maar daarna begon de coronapandemie. Die heeft volgens gegevens die worden bijgehouden door de Johns Hopkins-universiteit meer dan een miljoen levens gekost in de VS.

Herstel

Een onderzoeker van Universiteit van Princeton zegt tegen de krant dat het beeld vorig jaar eigenlijk veel beter had moeten zijn. "Er zijn ook landen waar de levensverwachting in 2021 hoger was dan voor de pandemie. Ze kregen in 2020 een klap, maar hadden dat in 2021 ruimschoots hersteld. Dat geldt niet voor ons."

In Nederland worden inwoners gemiddeld ouder dan in de VS. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat mannen in 2021 bij geboorte een levensverwachting hadden van van 79,7 jaar. Bij vrouwen was dat 83 jaar. Ter vergelijking: in de VS ging het volgens het NCHS bij geboorte om 73,2 jaar voor mannen en 79,1 jaar voor vrouwen.

Meer uit Buitenland

Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

1 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

3 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

6 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

7 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

8 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

8 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

9 uur geleden