Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslange celstraf Gökmen T. voor tramaanslag Utrecht

Levenslange celstraf Gökmen T. voor tramaanslag Utrecht

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft Gökmen T. vrijdagmiddag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de bloedige tramaanslag in Utrecht. Volgens de rechtbank heeft T. "op klaarlichte dag dood en verderf gezaaid, met geen ander doel dan het nemen van levens".

Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein kwamen op 18 maart vorig jaar vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. T. heeft bekend het vuur op de slachtoffers te hebben geopend. Hij heeft gezegd dat hij handelde uit geloofsmotieven, maar verder geen vragen willen beantwoorden. Tegen hem was begin deze maand levenslang geëist. Justitie sprak van een terreurdaad. Het OM zei vrijdag "zeer tevreden" te zijn met de uitspraak.

De rechtbank oordeelde dat de 38-jarige Utrechter "een golf van angst en ontzetting door de stad Utrecht en het land heeft laten gaan en de samenleving grote vrees heeft aangejaagd". Hij schoot in de tram argeloze medepassagiers neer "onder het aanroepen van Allah" en "vanuit de oneigenlijke rechtvaardiging dat wij moslims worden vernietigd door jullie democraten", aldus het vonnis.

Toerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben T. verminderd toerekeningsvatbaar genoemd. Hij is zwakbegaafd en heeft persoonlijkheidsstoornissen. Volgens de rechtbank, die het herhalingsgevaar hoog inschat, was dat geen aanleiding de straf te matigen. Dat zijn daden hem in verminderde mate kunnen worden toegerekend, maakt een straf lager dan levenslang niet automatisch passend, aldus de rechtbank. Die legde het pleidooi van de raadsman van T. om hem een lange celstraf in combinatie met tbs op te leggen dan ook naast zich neer.

Tijdens de vier dagende durende behandeling van zijn strafzaak eerder deze maand liet de rechtbank T. bij herhaling uit de zaal verwijderen vanwege zijn gedrag. Hij bespuugde zijn raadsman, schold het publiek uit, lachte om de aangrijpende verhalen van slachtoffers en nabestaanden en bespuugde ook de rechtbank. Die liet optekenen dat uit niets is gebleken dat T. spijt of berouw heeft, maar dat het beeld is ontstaan van een man "die pal stond en nog steeds pal staat voor zijn daden".

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

2 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

4 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

6 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

10 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

12 uur geleden