Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang voor tramschutter Gökmen T. onherroepelijk

Levenslang voor tramschutter Gökmen T. onherroepelijk

UTRECHT (ANP) - Gökmen T. gaat niet in hoger beroep tegen de veroordeling tot levenslang voor de aanslag in en bij de tram in Utrecht. Daarmee is de veroordeling onherroepelijk.

Dat bevestigde zijn advocaat André Seebregts vrijdag. Het Openbaar Ministerie zei vrijdag ook geen hoger beroep in te stellen. Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein kwamen op 18 maart vorig jaar vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. T. heeft bekend het vuur op de slachtoffers te hebben geopend. Hij handelde uit geloofsmotieven, het Openbaar Ministerie sprak van een terreurdaad.

De rechtbank oordeelde dat de 38-jarige T. uit Utrecht zorgde voor een golf van angst en ontzetting in de stad. Hij schoot in de tram argeloze medepassagiers neer "onder het aanroepen van Allah" en "vanuit de oneigenlijke rechtvaardiging dat wij moslims worden vernietigd door jullie democraten", aldus het vonnis. Daarna schoot hij op het plein op automobilisten die voor een verkeerslicht stonden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben T. verminderd toerekeningsvatbaar genoemd. Hij is zwakbegaafd en heeft persoonlijkheidsstoornissen. Op de zittingsdagen werd hij meerdere malen uit de rechtszaal verwijderd nadat hij wangedrag vertoonde. Zo bespuugde hij zijn raadsman en de rechtbank, lachte om aangrijpende verhalen van slachtoffers en schold het publiek uit. Dat zijn daden hem in verminderde mate kunnen worden toegerekend, maakt een straf lager dan levenslang niet automatisch passend, aldus de rechtbank. De kans dat hij opnieuw over de schreef gaat, werd als hoog ingeschat. T. heeft zelf eerder aangegeven dat als hij vrijkomt, hij zijn karwei af zou maken.

Slachtoffers en nabestaanden vreesden eerder nog dat T. in hoger beroep zou gaan. Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, laat weten dat zijn cliënt opgelucht is door het nieuws. "Eindelijk kan dit gedeelte worden afgesloten. Dat geeft de vader nu de rust om zich volledig te richten op het rouwproces."

Meer uit Binnenland

Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

26 minuten geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

55 minuten geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

1 uur geleden
Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.

1 uur geleden
Proef met preventief fouilleren in centrum Heerlen om wapenbezit

HEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.

2 uur geleden
OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

3 uur geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

4 uur geleden