Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang verbod om tabak te kopen voor Nieuw-Zeelandse kinderen

Levenslang verbod om tabak te kopen voor Nieuw-Zeelandse kinderen

AUCKLAND (ANP/RTR) - Nieuw-Zeeland wil dat toekomstige generaties rookvrij blijven en geen tabak meer kunnen kopen. Het parlement heeft dinsdag een pakket wetten aangenomen om roken tegen te gaan, waardoor het voor de meeste kinderen van nu hun leven lang verboden zal zijn om sigaretten te kopen.

Door de nieuwe wet wordt het verboden voor winkels om sigaretten te verkopen aan mensen die na 1 januari 2009 geboren zijn. Die mensen zijn nu nog maar maximaal 13 jaar oud, maar het verbod blijft hun hele leven gelden. De boete voor winkeliers kan oplopen tot 150.000 Nieuw-Zeelandse dollar (91.050 euro).

In het nieuwe wettenpakket is ook opgenomen dat tabak minder nicotine mag bevatten en dat 90 procent van de winkels die nu tabak verkopen daarmee moet stoppen. Minister Ayesha Verrall hoopt dat deze maatregelen bijdragen aan een rookvrije toekomst. "Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven en dat scheelt 5 miljard dollar voor ons zorgsysteem."

De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, waar sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden is. De laatste jaren is het aantal rokers in Nieuw-Zeeland al flink afgenomen. In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent.

Meer uit Buitenland

Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

16 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

1 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

2 uur geleden
Ierland en Spanje erkennen Palestijnse staat samen met Noorwegen

DUBLIN (ANP) - Ierland en Spanje sluiten zich aan bij Noorwegen en zullen de Palestijnse staat op 28 mei officieel erkennen, maakt de Ierse premier Simon Harris bekend. "Dit is een historische en belangrijke dag voor Ierland en Palestina", zei hij in een verklaring. Hij sprak de verwachting uit dat "de komende weken" meer landen zullen volgen.

3 uur geleden