Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang verbod om tabak te kopen voor Nieuw-Zeelandse kinderen

Levenslang verbod om tabak te kopen voor Nieuw-Zeelandse kinderen

AUCKLAND (ANP/RTR) - Nieuw-Zeeland wil dat toekomstige generaties rookvrij blijven en geen tabak meer kunnen kopen. Het parlement heeft dinsdag een pakket wetten aangenomen om roken tegen te gaan, waardoor het voor de meeste kinderen van nu hun leven lang verboden zal zijn om sigaretten te kopen.

Door de nieuwe wet wordt het verboden voor winkels om sigaretten te verkopen aan mensen die na 1 januari 2009 geboren zijn. Die mensen zijn nu nog maar maximaal 13 jaar oud, maar het verbod blijft hun hele leven gelden. De boete voor winkeliers kan oplopen tot 150.000 Nieuw-Zeelandse dollar (91.050 euro).

In het nieuwe wettenpakket is ook opgenomen dat tabak minder nicotine mag bevatten en dat 90 procent van de winkels die nu tabak verkopen daarmee moet stoppen. Minister Ayesha Verrall hoopt dat deze maatregelen bijdragen aan een rookvrije toekomst. "Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven en dat scheelt 5 miljard dollar voor ons zorgsysteem."

De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, waar sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden is. De laatste jaren is het aantal rokers in Nieuw-Zeeland al flink afgenomen. In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent.

Meer uit Buitenland

Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

51 minuten geleden
EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

1 uur geleden
VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

INTERLAKEN (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de "klimaattijdbom" te ontmantelen, aldus de chef van de Verenigde Naties.

1 uur geleden
VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

2 uur geleden
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen

INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.

2 uur geleden
Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

MOSKOU (ANP/AFP) - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

2 uur geleden
44 miljoen toeristen bezochten Parijs in 2022

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse hoofdstad Parijs en de omliggende regio Ile-de-France zagen in 2022 meer dan 44 miljoen bezoekers. Dat zegt het regionale toerismebureau. Het is bijna een verdubbeling van het aantal in 2021, maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.

3 uur geleden