Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen daartoe. "Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden", aldus de officier van justitie. "Hij was degene die alle beslissingen nam."

Taghi, aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, hoorde de zwaarste strafeis uiterlijk onbewogen aan. "Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij Taghi samen", zei de officier over hem. "Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. Taghi heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend." Volgens justitie was hij daarbij "bijzonder volhardend - eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af". Taghi's organisatie "behandelde een mensenleven als een wegwerpartikel".

Zelf is Taghi "steeds op veilige afstand gebleven", zei de officier. Hij liet de moorden door vaak jonge mannen uitvoeren, die voor een gering bedrag bereid zijn aan het moorden mee te werken en het risico lopen voor jaren de gevangenis in te gaan. Of, aldus justitie, als er iets misging "zelf het risico lopen in opdracht van Taghi te worden vermoord, omdat ze een los eindje zijn geworden".

Neef

Ook vier medeverdachten hoorden levenslang eisen. Het gaat daarbij om de broers Mao en Mario R. (47 en 42), Mohamed R. (40) en Achraf B. (29). Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden dan wel pogingen daartoe of zaten hoog in de organisatie van Taghi. De overige strafeisen varieerden van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar. De strafeis tegen een andere vermeende handlanger van Taghi, Saïd R. (de oudere broer van Mohamed R.), komt op een later moment in de strafzaak. Tegen een andere oudere broer, Zeki R. (43), eiste het OM veertien jaar cel.

Het requisitoir, dat negen dagen duurde, was de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering. Hij hoorde dinsdag tien jaar cel eisen.

Moord

Nog geen week na de eerste inleidende zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Vanaf september is het de beurt aan de advocaten van de verdachten om te pleiten. Daar is tot en met december tijd voor ingeruimd. De rechtbank vermoedt dat de uitspraak niet eerder dan medio 2023 zal komen.

Meer uit Binnenland

Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

1 minuut geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

15 minuten geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

48 minuten geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

1 uur geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

1 uur geleden
Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

2 uur geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

2 uur geleden