Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen daartoe. "Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden", aldus de officier van justitie. "Hij was degene die alle beslissingen nam."

Taghi, aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, hoorde de zwaarste strafeis uiterlijk onbewogen aan. "Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij Taghi samen", zei de officier over hem. "Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. Taghi heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend." Volgens justitie was hij daarbij "bijzonder volhardend - eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af". Taghi's organisatie "behandelde een mensenleven als een wegwerpartikel".

Zelf is Taghi "steeds op veilige afstand gebleven", zei de officier. Hij liet de moorden door vaak jonge mannen uitvoeren, die voor een gering bedrag bereid zijn aan het moorden mee te werken en het risico lopen voor jaren de gevangenis in te gaan. Of, aldus justitie, als er iets misging "zelf het risico lopen in opdracht van Taghi te worden vermoord, omdat ze een los eindje zijn geworden".

Neef

Ook vier medeverdachten hoorden levenslang eisen. Het gaat daarbij om de broers Mao en Mario R. (47 en 42), Mohamed R. (40) en Achraf B. (29). Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden dan wel pogingen daartoe of zaten hoog in de organisatie van Taghi. De overige strafeisen varieerden van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar. De strafeis tegen een andere vermeende handlanger van Taghi, Saïd R. (de oudere broer van Mohamed R.), komt op een later moment in de strafzaak. Tegen een andere oudere broer, Zeki R. (43), eiste het OM veertien jaar cel.

Het requisitoir, dat negen dagen duurde, was de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering. Hij hoorde dinsdag tien jaar cel eisen.

Moord

Nog geen week na de eerste inleidende zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Vanaf september is het de beurt aan de advocaten van de verdachten om te pleiten. Daar is tot en met december tijd voor ingeruimd. De rechtbank vermoedt dat de uitspraak niet eerder dan medio 2023 zal komen.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

15 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

23 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

23 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden