Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang geëist tegen enige overlevende aanslagpleger Parijs

Levenslang geëist tegen enige overlevende aanslagpleger Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Franse aanklagers hebben levenslang geëist tegen Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015. Daar werden op 13 november 130 mensen vermoord in concertzaal Bataclan, bij stadion Stade de France en diverse horecazaken. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Ook tegen twee hooggeplaatste leiders van IS, die vermoedelijk dood zijn en in hun afwezigheid zijn berecht, werd levenslang geëist. Tegen de Belg Mohammed Abrini, 'de man met de hoed' die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen in Brussel in 2016, werd eveneens levenslang geëist wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Zeven van de acht aanslagplegers bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich bedacht had. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor "alle slachtoffers".

België

Abdeslam werd in maart 2016 opgepakt in België. De Belgische aanklagers verdenken hem ook van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel, vier dagen na zijn arrestatie. Hij is uitgeleverd aan Frankrijk, maar is in België al veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor een schietpartij waarbij drie agenten gewond raakten.

Naast Abdeslam staan nog negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zij zouden niet direct de aanslagen hebben voorbereid, maar hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Zes personen worden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.

Tegen Abdeslam is een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating geëist, een straf die in Frankrijk zelden wordt opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij. De Parijse rechtbank komt op 29 juni met een uitspraak, bijna tien maanden na het begin van het megaproces.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

2 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

4 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

5 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

6 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

6 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

7 uur geleden