
Levensbeëindiging kinderen onder 12 jaar later dit jaar mogelijk
DEN HAAG (ANP) - Voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en binnen afzienbare tijd zullen overlijden, wordt het straks mogelijk het leven te beëindigen. Het gaat om een kleine groep kinderen, jaarlijks zo'n vijf tot tien kinderen, die ongeneeslijk ziek zijn en bij wie de mogelijkheden van palliatieve zorg ontoereikend zijn om het lijden te verlichten. Het kabinet gaat hiertoe een wijziging doorvoeren van een al bestaande regeling voor late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging van pasgeborenen.
Zorgminister Ernst Kuipers verwacht dat die regeling er in het loop van het jaar komt, zo zei hij na de ministerraad. Er worden vanuit de overheid geen aanvullende zorgvuldigheidseisen gesteld. Op basis van de behandeling en ervaringen wordt de beroepsgroep gevraagd zelf met dergelijke eisen en normen te komen. De behandeld arts moet er op grond van heersend medisch inzicht van overtuigd zijn dat levensbeëindiging "het enige redelijke alternatief is om het uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kind weg te nemen", stelt Kuipers.
Over de mogelijkheid tot levensbeëindiging van jonge kinderen wordt al heel lang gesproken. "Het is een heel complex besluit. Het gaat om vreselijke situaties", zegt Kuipers. "Het gaat om een kind met een ernstige aandoening waarvan je weet dat hij of zij daaraan komt te overlijden en ondraaglijk lijdt. Dat moet je heel erg zorgvuldig doen."
Allerjongste patiënten
Aanleiding voor de wijziging is een evaluatie van de Regeling Late Zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging Pasgeborenen (LZA/LP). Daaruit kwam onder meer naar voren dat artsen soms onzeker zijn bij de levensbeëindiging van de allerjongste patiënten. Daarop heeft Kuipers gesprekken gevoerd en heeft het kabinet besloten deze regeling aan te passen, en uit te bereiden met doodzieke kinderen van 1 tot 12 jaar zonder perspectief.
Het wordt straks mogelijk dat het behandelteam van het kind, samen met de ouders, met alle zorgvuldigheidseisen kan concluderen dat er geen andere opties zijn dan het leven te beëindigen om het lijden te verlichten. Vervolgens is er een beoordelingscommissie en het Openbaar Ministerie die achteraf toetsen of het proces tot levensbeëindiging zorgvuldig is verlopen. Actieve levensbeëindiging is strafbaar. "Maar nood vraagt in deze situatie toch om actie te ondernemen", zegt Kuipers.
Ministeriële regeling
De wijziging is vervat in een ministeriële regeling die niet hoeft te worden goedgekeurd door de beide Kamers. Binnen de coalitie liggen medisch-ethische vraagstukken gevoelig.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
5 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
5 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden