Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leraren aan staking begonnen met mars naar De Kuip

Leraren aan staking begonnen met mars naar De Kuip

ROTTERDAM (ANP) - Leerkrachten en andere medewerkers uit het onderwijs zijn donderdag aan hun tweedaagse staking begonnen. In Rotterdam-Zuid lopen de actievoerders vanaf drie punten naar stadion De Kuip. De politie heeft straten afgezet om de mars in goede banen te leiden.

Bij basisschool Het Open Venster verzamelden zich honderden stakers. Ze zijn in een uitgelaten sfeer richting het stadion vertrokken, muzikaal begeleid door een brassband. Veel mensen dragen hesjes met leuzen en hebben protestborden gemaakt. Ze eisen meer salaris en willen dat actie wordt ondernomen tegen de hoge werkdruk die ze ervaren: "Ik heb er de (leer)kracht niet meer voor", verwijst iemand op een bord naar het lerarentekort en de drukte die daarvan het gevolg is.

Actievoerders vertellen dat het lerarentekort veel extra werkdruk met zich meebrengt. "Je kunt eigenlijk niet ziek zijn, want er is geen vervanging", vertelt een juf. "Zelfs zwangerschapsverlof is lastig." Ze ziet daardoor veel collega's onder de druk bezwijken. Ze komen thuis te zitten met een burn-out.

Manifestatie

SP-leider Lilian Marijnissen, die meeloopt naar De Kuip, noemt het dapper van de leraren dat ze staken. "Het gaat om de kinderen. Wat er aan de hand is in het onderwijs, is heel ernstig. Het grote aantal scholen dat vandaag dicht is, geeft dat wel aan."

In het stadion houden de leerkrachten een manifestatie. Die duurt tot het einde van de ochtend.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

17 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

2 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

9 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden