'Leraar wil geen grote aanpassingen bevoegdhedenstelsel'
UTRECHT (ANP) - Onderwijspersoneel heeft geen behoefte aan een nieuw bevoegdhedenstelsel, dat bepaalt aan welke groepen leerlingen een leraar les mag geven. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) na een door 14.346 leraren ingevulde enquête. Verbeteringen zijn volgens de leraren wel mogelijk, aldus CNV Onderwijs op basis van de uitkomsten.
Enkele jaren geleden heeft de Onderwijsraad de minister geadviseerd om de bevoegdheden en het opleiden van leraren in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs drastisch te wijzigen, om het leraarschap aantrekkelijker te maken. De minister heeft inmiddels de commissie Onderwijsbevoegdheden geïnstalleerd met de opdracht om tot een voorstel te komen.
Leraren hechten volgens CNV Onderwijs veel waarde aan de huidige situatie van een brede onderwijsbevoegdheid. "Voor een grote herziening van het bevoegdhedenstelsel is dan ook geen draagvlak." De leraren zien wel problemen in het huidige stelsel bij de groepen 1 en 2 in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het praktijkgerichte onderwijs in het vmbo en mbo.
Brede basis
In alle sectoren moet volgens de leraren het huidige stelsel van brede basis en inzetbaarheid het uitgangspunt zijn. Leraren vinden smallere inzetbaarheid ongewenst en differentiatie in bevoegdheden niet aantrekkelijk, zo wijst de enquête volgens de bonden uit. "Uit deze enquête blijkt heel duidelijk dat leerkrachten moedeloos worden van de gedachte om over bevoegdheden te moeten gaan praten. Natuurlijk kan altijd alles beter, maar deze discussie op dit moment is het laatste wat de overheid nu moet doen", aldus AOb-bestuurder Henrik de Moel.
Voorzitter CNV Onderwijs Jan de Vries zegt dat meer geld, meer tijd, verlaging van de werkdruk en kleinere klassen veel efficiëntere middelen zijn in de strijd tegen lerarentekort en hoge werkdruk. "Dat neemt niet weg dat leraren erkennen dat lesgeven aan kleuters een andere tak van sport is dan aan groep 7. En dat het werken in het speciaal onderwijs andere vaardigheden en dus een specifiek opleidingsaanbod vraagt. Daar moet binnen het stelsel een oplossing voor komen."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De deuren van het metrostation bij Rotterdam Centraal zijn ook na afloop van de staking om 08.00 uur nog dicht. Enkele honderden mensen staan voor de deuren te wachten tot er weer openbaar vervoer gaat rijden.
27 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Als gevolg van een grote brand in Rotterdam zijn drie personen nagekeken door ambulancepersoneel, twee van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dinsdagochtend vroeg brak de brand uit in het pand aan de Allard Piersonstraat in Delfshaven. De brand is mogelijk ontstaan door een explosie, meldt de politie.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht rijden er dinsdagochtend geen trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam door de staking voor een structureel vroegpensioen. Streekbussen van bedrijven als Arriva, Connexxion en EBS rijden wel door de steden, en ook de ponten van het GVB in Amsterdam varen. Woensdag staken medewerkers in het streekvervoer en bij NS.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient dinsdag een kort geding, waarmee Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven woensdagochtend onbereikbaar is per trein. De luchthaven eist van vakbond FNV dat er tijdens de werkonderbreking tussen Amsterdam Centraal en Schiphol een minimale treinverbinding in stand blijft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden dinsdagochtend van 04.00 uur tot 08.00 uur geen trams en metro's en veel minder bussen door een staking. Medewerkers van stadsvervoerders GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) leggen urenlang het werk neer voor het behoud van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.
9 uur geleden