Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

Van basisscholen en GGD’en hoort Rutgers dat zij dit jaar meer vragen van ouders krijgen dan afgelopen jaren. "Meestal kunnen ze de zorgen snel wegnemen. Goed informeren is cruciaal’’, zegt Lauwers.

In Tilburg dreigden tientallen ouders hun kinderen thuis te laten vanwege de themaweek. Daarop besloot scholengroep Opmaat tot uitstel. Ook werd een informatieavond ingelast, vertelt bestuurder Annemie Martens. "Daar zijn zo’n tachtig ouders naartoe gekomen. Het gesprek is prettig verlopen, al liggen de meningen soms ver uit elkaar.’’

Desinformatie

Vooral lessen over het eigen lichaam en de vraag "in hoeverre een jongen een meisje mag worden en andersom" maakten veel los, vult manager Hanneke Klerks aan. "Sommige ouders dachten dat leerkrachten daarin stimulerend zouden zijn", vertelt ze. "Maar daar gaat het helemaal niet om. We leren kinderen dat iedereen zichzelf mag zijn." De scholengroep vindt het verder belangrijk dat kinderen "weten dat dit bestaat".

Een ander verhaal dat rondging, was dat kinderen masturbatie aangeleerd zouden krijgen. "Absoluut desinformatie", zegt Martens. "Wij willen kinderen helpen groeien en volwassen worden. Dit is een bewezen methode, die al jaren wordt toegepast. Ouders mogen erop vertrouwen dat onze professionals er op een goede manier mee omgaan." Hoe de scholen nu precies met de lesstof zullen omgaan, wordt komende week ingevuld. Scholen hebben daar veel vrijheid in.

Meer nagedacht

Expert Lauwers is ook onjuiste verhalen tegengekomen. Bijvoorbeeld dat jonge kinderen les zouden krijgen in orale seks. "Als dat zo was, zou ik me ook zorgen maken. Maar het is totale onzin", zegt hij. "Heel jammer en schadelijk."

Het lespakket heeft als uitgangspunt om kinderen "op een positieve manier" over relaties en seksualiteit te leren. Voor sommige mensen confronterend: piemel en clitoris worden bij de naam genoemd. Scholen kunnen als ze willen ook een 3D-model van een clitoris krijgen, om daar in hogere groepen uitleg over te geven. Het idee is dat dit zal bijdragen aan latere plezierige ervaringen. Ook over transgender mensen wordt gesproken. "Dit zijn thema’s die spelen onder kinderen", zegt Lauwers. "Ze hebben daar vragen over, dat horen wij ook van onderwijskundigen en de Kindertelefoon."

Vroege voorlichting leidt er niet toe dat jongeren eerder zelf seksueel actief worden, zegt de expert van Rutgers. "Jongeren die een goede seksuele voorlichting hebben gekregen, beginnen juist later aan seks. Ze hebben er meer over nagedacht."

Meer uit Binnenland

Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood, meldt de politie donderdag.

2 uur geleden
Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

WISSENKERKE (ANP) - Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

4 uur geleden
Politie bevrijdt gegijzelde Hagenaar (25), vier aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Een 25-jarige man uit Den Haag is zondag en maandag in een woning in Moerwijk gegijzeld, mishandeld en bedreigd. De politie wist de locatie van de man te achterhalen en bevrijdde hem maandagochtend. Ter plaatse hield de politie drie verdachten aan. Een vierde verdachte is later die dag in Rotterdam aangehouden. Het Openbaar Ministerie maakte dit pas donderdag bekend, nadat de vier voor de rechter-commissaris waren verschenen.

5 uur geleden
Ali B was bang dat zedenzaak maanden vertraging zou oplopen

HAARLEM (ANP) - Ali B vreesde na de komst van een nieuwe getuige dat de behandeling van zijn zedenzaak misschien nog maanden zou duren. "Die gedachte was heel moeilijk te dragen", zei hij tegen de media na afloop van de tweede zittingsdag in de rechtbank in Haarlem.

6 uur geleden
Behandeling van zedenzaak Ali B duurt dag langer

HAARLEM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen Ali B wordt met een dag verlengd. Het Openbaar Ministerie komt vrijdagochtend met een strafeis.

7 uur geleden
Ingelast getuigenverhoor in zedenzaak Ali B afgelopen

HAARLEM (ANP) - Het ingelaste getuigenverhoor in de zedenzaak tegen Ali B is afgelopen. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De vrouw heeft grotendeels hetzelfde verklaard als wat ze woensdagavond laat bij de politie heeft verklaard, gaf de rechter aan.

7 uur geleden
Weinig steun voor lijsttrekkers bij Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De twintig lijsttrekkers hebben vorige week opvallend weinig stemmen gekregen bij de Europese verkiezingen. Kandidaten die lager op de lijsten stonden, kregen naar verhouding veel stemmen. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend aan de hand van de officiële uitslagen van vijftien van de twintig kieskringen. De Kiesraad stelt de uitslag volgende week definitief vast.

7 uur geleden