Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

Van basisscholen en GGD’en hoort Rutgers dat zij dit jaar meer vragen van ouders krijgen dan afgelopen jaren. "Meestal kunnen ze de zorgen snel wegnemen. Goed informeren is cruciaal’’, zegt Lauwers.

In Tilburg dreigden tientallen ouders hun kinderen thuis te laten vanwege de themaweek. Daarop besloot scholengroep Opmaat tot uitstel. Ook werd een informatieavond ingelast, vertelt bestuurder Annemie Martens. "Daar zijn zo’n tachtig ouders naartoe gekomen. Het gesprek is prettig verlopen, al liggen de meningen soms ver uit elkaar.’’

Desinformatie

Vooral lessen over het eigen lichaam en de vraag "in hoeverre een jongen een meisje mag worden en andersom" maakten veel los, vult manager Hanneke Klerks aan. "Sommige ouders dachten dat leerkrachten daarin stimulerend zouden zijn", vertelt ze. "Maar daar gaat het helemaal niet om. We leren kinderen dat iedereen zichzelf mag zijn." De scholengroep vindt het verder belangrijk dat kinderen "weten dat dit bestaat".

Een ander verhaal dat rondging, was dat kinderen masturbatie aangeleerd zouden krijgen. "Absoluut desinformatie", zegt Martens. "Wij willen kinderen helpen groeien en volwassen worden. Dit is een bewezen methode, die al jaren wordt toegepast. Ouders mogen erop vertrouwen dat onze professionals er op een goede manier mee omgaan." Hoe de scholen nu precies met de lesstof zullen omgaan, wordt komende week ingevuld. Scholen hebben daar veel vrijheid in.

Meer nagedacht

Expert Lauwers is ook onjuiste verhalen tegengekomen. Bijvoorbeeld dat jonge kinderen les zouden krijgen in orale seks. "Als dat zo was, zou ik me ook zorgen maken. Maar het is totale onzin", zegt hij. "Heel jammer en schadelijk."

Het lespakket heeft als uitgangspunt om kinderen "op een positieve manier" over relaties en seksualiteit te leren. Voor sommige mensen confronterend: piemel en clitoris worden bij de naam genoemd. Scholen kunnen als ze willen ook een 3D-model van een clitoris krijgen, om daar in hogere groepen uitleg over te geven. Het idee is dat dit zal bijdragen aan latere plezierige ervaringen. Ook over transgender mensen wordt gesproken. "Dit zijn thema’s die spelen onder kinderen", zegt Lauwers. "Ze hebben daar vragen over, dat horen wij ook van onderwijskundigen en de Kindertelefoon."

Vroege voorlichting leidt er niet toe dat jongeren eerder zelf seksueel actief worden, zegt de expert van Rutgers. "Jongeren die een goede seksuele voorlichting hebben gekregen, beginnen juist later aan seks. Ze hebben er meer over nagedacht."

Meer uit Binnenland

Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

19 minuten geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

1 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

2 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

3 uur geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

3 uur geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

4 uur geleden
A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

DEN HAAG (ANP) - De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur).

4 uur geleden