Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lente 2021 is de koudste sinds 2013

Lente 2021 is de koudste sinds 2013

HOUTEN (ANP) - De lente van 2021 is de koudste sinds 2013, aldus Weeronline. De verwachte gemiddelde temperatuur dit seizoen is 8 graden, terwijl het 'normale' gemiddelde 9,9 graden Celsius zou zijn. Dit Pinksterweekend komt mogelijk in de top 10 koudste Pinksterweekenden ooit gemeten, meldt Weer.nl.

De gemiddelde temperatuur is berekend op basis van de lentes van 1991 tot en met 2020, meldt Weeronline. De voorgaande 'klimaatperiodes' waren 1981 tot en met 2010 met een gemiddelde van 9,5 graden en 1971 tot en met 2000 met een gemiddelde van 8,89 graden.

In de Bilt zijn dit jaar pas drie warme dagen genoteerd, waarbij de temperatuur 20 graden of hoger was. Normaal gesproken zijn dat ongeveer zestien dagen in deze tijd van het jaar. Zogenaamde 'zomerse dagen', met een temperatuur van 25 graden of meer, zijn nog niet in de Bilt gemeten. Sinds het begin van de metingen in 1901 is dat 34 keer voorgekomen, waarvan de voorlaatste lente zonder zomerse dagen in 2019. De meeste zomerse dagen in de lente kwamen voor in 2018, toen was het op zestien dagen 25 graden of warmer.

De verwachte temperatuur zaterdag komt rond de 14 graden te liggen. Als dit weekend gemiddeld onder de 14 graden komt, dan is het volgens Weer.nl een van de koudste tien Pinksterweekenden ooit gemeten. De koudste ooit was in 1940, toen de gemiddelde temperatuur van het hele weekend 11,8 graden was.

Meer uit Binnenland

Dorpsraad na advies over Tata: we hebben moedige politici nodig

WIJK AAN ZEE (ANP) - Nu zijn moedige politici nodig om de gezondheid van omwonenden van Tata Steel centraal te stellen, zegt de Dorpsraad Wijk aan Zee na publicatie van een advies over gezondheid in de regio. "We roepen politici op om uit te gaan van de feiten en niet van de mooie praatjes van Tata", aldus Linda Valent.

10 minuten geleden
MOB: rechts kabinet kan problemen PAS-melders niet oplossen

DEN HAAG (ANP) - Het gaat een eventueel rechts kabinet "nooit lukken" om uiterlijk in de loop van 2025 het probleem van de PAS-melders die zonder natuurvergunning zitten op te lossen, denkt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Hij reageert op een reeks uitspraken van de Raad van State in zaken die zijn organisatie had aangespannen. De hoogste bestuursrechter maakte woensdag duidelijk dat provincies op korte termijn niet altijd hoeven in te grijpen bij bedrijven die zonder natuurvergunning zitten.

13 minuten geleden
Heropstarten opvang Oekraïners bij gastgezinnen niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - Het opnieuw opstarten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen is op dit moment niet aan de orde. Dat zegt directeur Robert Zaal van Takecarebnb, een van de organisaties die tot voor kort via samenwerkingsverband RefugeeHomeNL opvang van Oekraïners regelde bij particulieren. Volgens Zaal is de animo om mensen in huis te nemen flink afgenomen en is ook onder Oekraïners zelf minder belangstelling om tijdelijk in een gastgezin te verblijven.

21 minuten geleden
Man verdacht van dreigen met terroristisch misdrijf op school

BREDA (ANP) - De 20-jarige man die in november een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong, wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Breda. Volgens zijn advocaat was Sofian T. zwaar onder invloed van alcohol en drugs.

49 minuten geleden
Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

DEN HAAG (ANP) - Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

1 uur geleden
Provincie Groningen steekt geld in eierbalmachine

GRONINGEN (ANP) - De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

1 uur geleden
Tip binnengekomen na Opsporing Verzocht over dood Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Na de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij in Amsterdam waarbij de 26-jarige Danzel Silos omkwam, is er een tip binnengekomen bij de politie. Silos, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6, werd zondagochtend neergeschoten bij een partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam en overleed later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

2 uur geleden