
Leijten wil onderzoek naar mogelijke meineed toeslagenschandaal
DEN HAAG (ANP) - De advocaat van de Tweede Kamer moet een onderzoek doen naar de nieuwste onthullingen over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook moet er nog vóór het zomerreces een debat komen over het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).
RTL Nieuws en Trouw meldden donderdagavond dat een intern memo van de Belastingdienst uit 2017, waarin werd geconcludeerd dat deze dienst onrechtmatig handelde door toeslagen stop te zetten en gedupeerde ouders recht hadden op compensatie, in 2019 al op hoog niveau werd besproken op het ministerie.
Voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek zei in zijn verhoor voor de POK dat hij het memo niet kende, maar RTL en Trouw meldden op basis van een reconstructie dat het memo in 2019 in het bijzijn van Uijlenbroek is besproken. Ook de ambtelijke baas van het departement, Manon Leijten, kon zich het document niet herinneren, zei ze tegen de POK. Na het overleg werd ook besloten het stuk niet te archiveren, waardoor het later niet boven tafel kon komen door vragen van het parlement of een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Debat
Renske Leijten wil niet direct conclusies trekken over de getuigenissen van de twee, maar wil wel de parlementair advocaat "zorgvuldig" naar de kwestie laten kijken. "Ik ben politicus, ik wil het graag juridisch laten doen. Het is lastig dat nu zelf al te zeggen, of er gelogen is." Ook wil ze weten "waarom zo'n memo verdwijnt". "Wie besluit zoiets?"
De SP'er krijgt steun van Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Henk Nijboer van de PvdA. Beiden vinden dat er advies moet worden ingewonnen bij de parlementair advocaat. Bovendien wil Grinwis een debat in de Kamer. "De toeslagengifbeker is nog lang niet leeg", twitterde hij.
Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wilde niet op de kwestie ingaan. "Er wordt onderzoek gedaan door (accountantskantoor) PwC naar aanleiding van vragen uit de Kamer. Dat wachten we rustig af."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
8 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers langs het Valkenburgse Meer, als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De recreatieplas bij Leiden was bijna drie maanden afgesloten, nadat een stuk van de oever was ingestort. De gemeente Katwijk trok de noodverordening vorige week in. Het grootste deel van het gebied is nu weer toegankelijk voor recreanten, zoals surfers en wandelaars.
11 uur geleden