
Leids biotechbedrijf Pharming verkoopt meer door opleving corona
LEIDEN (ANP) - Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft tijdens de opleving van het coronavirus in de Verenigde Staten meer van zijn belangrijkste geneesmiddel verkocht. Patiënten sloegen uit voorzorg extra doses van het medicijn Ruconest in, omdat ze met het oog op nieuwe lockdowns vreesden voor leveringsproblemen.
Ruconest werkt tegen erfelijk angio-oedeem, oftewel plotse zwellingen die in verschillende delen van het lichaam kunnen opzetten. Traditioneel wordt in het laatste kwartaal van een jaar al meer besteld van het middel. Daar kwam nu een extra hoge vraag bovenop omdat patiënten in onzekere tijden extra doses achter de hand willen hebben, legt Pharming-topman Sijmen de Vries uit.
De jaaromzet steeg met bijna 10 procent tot 185,7 miljoen euro. De coronpandemie was niet alleen maar gunstig voor de verkopen. Zo waren fysieke ontmoetingen door verkoopmedewerkers niet mogelijk, wat de verkopen drukte. De winst daalde met bijna 10 procent door de zwakke dollar.
Ernstige longontstekingen
Met Ruconest heeft de Nederlandse onderneming mogelijk ook zelf een middel in handen tegen de effecten van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op dit moment lopen twee onderzoeken waarbij wetenschappers nagaan of de ontstekingsremmer helpt tegen ernstige longontstekingen bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen.
De Vries kan nog niets zeggen over de resultaten zolang de onderzoeken lopen. Dat de onderzoeken nog doorgaan waar andere zijn afgebroken, ziet hij als bemoedigend.
Grootscheepse vaccinatiecampagnes
Als wordt bewezen dat Ruconest effectief is tegen Covid-19-complicaties, verwacht De Vries dat het middel ook na grootscheepse vaccinatiecampagnes nog waarde kan hebben tegen het coronavirus. Mutaties van het virus zouden patiënten met onderliggend lijden nog altijd hard kunnen raken en in het ziekenhuis doen belanden.
Pharming maakte onlangs met een tweede beursnotering aan de Nasdaq ook de sprong naar Wall Street. De Vries legt uit dat het bedrijf dankzij die dubbele notering gemakkelijker nieuwe aandelen kan uitgeven. Die aandelen kunnen dan gebruikt worden voor overnames van andere bedrijven.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
49 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden