Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiding gemeenteraad Rotterdam wist al jaar van vertrek Aboutaleb

Leiding gemeenteraad Rotterdam wist al jaar van vertrek Aboutaleb

ROTTERDAM (ANP) - De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft de leiding van de gemeenteraad een jaar geleden laten weten dat hij zijn termijn niet zou afmaken. In de zomer heeft hij de knoop doorgehakt, en in augustus is de commissaris van de Koning in Zuid-Holland op de hoogte gebracht. Dat zei Aboutaleb donderdag in zijn nieuwjaarsrede voor de gemeenteraad.

Aboutaleb kondigde dinsdag aan dat hij in het najaar vertrekt als burgemeester, na ruim vijftien jaar. "In mijn jaargesprek van ruim een jaar geleden liet ik uw presidium weten mijn derde termijn niet af te maken", zei Aboutaleb. Door dit najaar te vertrekken, heeft de gemeenteraad volgens hem de tijd om ruim voor de komende verkiezingen een opvolger te kiezen. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2026. Aboutaleb begon in 2021 aan zijn derde termijn als burgemeester, die tot 2027 liep.

De burgemeester nam het in zijn toespraak op voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa. "Bedrijven hebben profijt van deze mensen met een zwakke rechtsbescherming, maar steden als Rotterdam moeten de problemen opvangen", stelde hij. Aboutaleb gaf aan dat deze mensen een betere bescherming verdienen. Veel arbeidsmigranten hebben geen goed onderdak, ze slapen op straat. "Mensen zijn niet gemaakt om onder een brug te slapen", aldus Aboutaleb.

Aboutaleb zei ook dat Rotterdam de vorming van een nieuw kabinet goed in de gaten houdt. "De problemen waar we in de stad tegenaan lopen, zijn deels het gevolg van internationale ontwikkelingen, maar deels ook gerelateerd aan rijksbeleid. Zoals inkomenspolitiek, sociale zekerheid, woningbouw en zorg. Bovendien zijn ze aan elkaar gerelateerd. Armoede ondermijnt de gezondheid, armoede beïnvloedt je kansen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt."

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

35 minuten geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

2 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

3 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

15 uur geleden