Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders VS en Japan tonen zich eensgezind tegenover China

Leiders VS en Japan tonen zich eensgezind tegenover China

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Verenigde Staten en Japan hebben duidelijk gemaakt dat ze samen willen optrekken tegen China. President Joe Biden benadrukte tijdens een bezoek van premier Yoshihide Suga aan het Witte Huis dat het bondgenootschap tussen Washington en Tokio "ijzersterk" is.

Suga mocht als eerste buitenlandse leider een bezoek brengen aan Biden, die in januari is aangetreden. China stond tijdens het topoverleg vermoedelijk bovenaan de agenda. "We hebben afgesproken dat we gaan samenwerken om de uitdagingen van China het hoofd te bieden", zei Biden naderhand. Hij noemde zijn Japanse collega amicaal "Yoshi".

De bondgenoten spraken in hun slotverklaring over de noodzaak "openhartige gesprekken" met China te voeren. Ze namen daar meteen een voorschot op. Er zijn "ernstige zorgen" over de mensenrechtensituatie in Hongkong en Xinjiang, waar volgens waarnemers de Oeigoeren worden onderdrukt. Ook hadden de leiders kritiek op de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee, die tot chagrijn van buurlanden vrijwel volledig wordt geclaimd door Peking.

"We willen ons verzetten tegen alle pogingen om de status quo in de Oost en Zuid-Chinese Zee te veranderen door middel van geweld of dwang", zei Suga via een vertaler. De premier sprak zich ook uit tegen de "intimidatie" van andere landen in de regio. De leiders spraken overigens niet alleen over China, maar ook over samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld klimaatbeleid.

De gezamenlijke verklaring van de leiders viel slecht bij China. De Chinese ambassade in de VS vond dat de opmerkingen van Biden en Suga veel verder gaan dan mag worden verwacht van normaal bilateraal overleg. Hongkong, Xinjiang en Taiwan zijn interne Chinese aangelegenheden en daar hebben buitenstaanders zich niet mee te bemoeien, stelde de diplomatieke post.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

26 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

26 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

40 minuten geleden
Amerikaanse sonde begonnen aan terugreis met gruis van ruimterots

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.

5 uur geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

7 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden