Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders: top met Latijns-Amerika en Cariben moeilijk maar nuttig

Leiders: top met Latijns-Amerika en Cariben moeilijk maar nuttig

BRUSSEL (ANP) - Het eerste topoverleg in acht jaar tussen de Europese Unie en het samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) was niet makkelijk, maar wel nuttig. Dat vindt de voorzitter van CELAC, premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en Grenadines. "De verklaring was hard werken, maar we hebben iets bereikt."

De EU en CELAC willen de onderlinge relatie "nieuw leven inblazen", zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Hij sprak van een "nieuw, optimistisch, positief hoofdstuk". De landen hebben afgesproken dat ze dit vaker gaan doen. De volgende top is in Colombia, in 2025.

"Het voelde echt als een nieuw begin voor oude vrienden", zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. "Gelijkgestemde vrienden zoals wij moeten bij elkaar blijven." De EU steekt tot 2027 45 miljard euro in Latijns-Amerika en de Cariben, merkte ze op. Er zijn al 135 projecten opgestart, bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen en groene waterstof.

Overeenstemming

De president van Argentinië zei dat het "heel moeilijk" was geweest om alle landen om de tafel te krijgen en overeenstemming te bereiken over de 41 paragrafen in de slotverklaring. Hij toonde zich vooral blij dat "in heldere bewoordingen" afstand genomen is van de manier waarop Latijns-Amerika en de Caribische landen lange tijd alleen maar gezien zijn als een gebied om grondstoffen weg te halen. "Het heeft vijf eeuwen geduurd, maar het is gelukt, zeg ik half voor de grap."

CELAC-voorzitter Gonsalves omschreef de stap in de relatie met de EU met een verwijzing naar de Mexicaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Octavio Paz: "we groeiden, verwelkten en zijn daarna weer ontsproten".

Meer uit Buitenland

Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

1 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

5 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

5 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

6 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

8 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

8 uur geleden
Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

10 uur geleden