
Leiders: top met Latijns-Amerika en Cariben moeilijk maar nuttig
BRUSSEL (ANP) - Het eerste topoverleg in acht jaar tussen de Europese Unie en het samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) was niet makkelijk, maar wel nuttig. Dat vindt de voorzitter van CELAC, premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en Grenadines. "De verklaring was hard werken, maar we hebben iets bereikt."
De EU en CELAC willen de onderlinge relatie "nieuw leven inblazen", zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Hij sprak van een "nieuw, optimistisch, positief hoofdstuk". De landen hebben afgesproken dat ze dit vaker gaan doen. De volgende top is in Colombia, in 2025.
"Het voelde echt als een nieuw begin voor oude vrienden", zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. "Gelijkgestemde vrienden zoals wij moeten bij elkaar blijven." De EU steekt tot 2027 45 miljard euro in Latijns-Amerika en de Cariben, merkte ze op. Er zijn al 135 projecten opgestart, bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen en groene waterstof.
Overeenstemming
De president van Argentinië zei dat het "heel moeilijk" was geweest om alle landen om de tafel te krijgen en overeenstemming te bereiken over de 41 paragrafen in de slotverklaring. Hij toonde zich vooral blij dat "in heldere bewoordingen" afstand genomen is van de manier waarop Latijns-Amerika en de Caribische landen lange tijd alleen maar gezien zijn als een gebied om grondstoffen weg te halen. "Het heeft vijf eeuwen geduurd, maar het is gelukt, zeg ik half voor de grap."
CELAC-voorzitter Gonsalves omschreef de stap in de relatie met de EU met een verwijzing naar de Mexicaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Octavio Paz: "we groeiden, verwelkten en zijn daarna weer ontsproten".
Meer uit Buitenland
NOUMÉA (ANP) - De Franse marine heeft bij Nieuw-Caledonië 2,5 ton cocaïne in beslag genomen, melden de nieuwssites Franceinfo en Les Nouvelles Calédoniennes op basis van een verklaring van de aanklager. Zeven mensen zijn opgepakt. Nieuw-Caledonië ligt in de Grote Oceaan ten westen van Australië en hoort bij Frankrijk.
22 minuten geledenBANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Het grondwettelijk hof van Thailand heeft premier Paetongtarn Shinawatra geschorst tijdens een lopend justitieel onderzoek naar haar. De kans bestaat dat Paetongtarn moet aftreden.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gehint op forse bezuinigingen op subsidies waar zijn eerdere bondgenoot Elon Musk van profiteert. Musk was een grote financier van Trumps verkiezingscampagne en leidde de taskforce DOGE voor besparingen op overheidsuitgaven. Trump suggereert dat diezelfde instelling moet korten op overheidsgeld voor Musks bedrijven SpaceX en Tesla.
3 uur geledenIZMIR (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden in de Turkse stad Izmir. Het gaat onder meer om aanhangers van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Volgens lokale media zijn 120 mensen opgepakt in het stadhuis. Omroep NTV spreekt van 157 aanhoudingen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De stemmingen in de Amerikaanse Senaat over Donald Trumps grote wet voor binnenlands beleid zijn nachtwerk geworden. De zogenoemde One Big Beautiful Bill Act omvat onder meer bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg en laat de staatsschuld in tien jaar oplopen met 3300 miljard dollar (2800 miljard euro).
4 uur geledenTEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gelimiteerde editie van een parfum van zijn eigen merk met een gouden beeldje van hem op de fles gepromoot. "De geuren van Trump zijn er", schreef hij op Truth Social. "Ze heten 'Victory 45-47' omdat ze draaien om winnen, kracht en succes." Trump is de 45e en 47e president van het land.
6 uur geleden