Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders Servië en Kosovo naar Brussel voor hervatting dialoog

Leiders Servië en Kosovo naar Brussel voor hervatting dialoog

BRUSSEL (ANP) - De leiders van Servië en Kosovo komen op 18 augustus naar Brussel om met elkaar in gesprek te gaan over hun slepende conflict. Zowel de president van Servië Aleksandar Vučić als de Kosovaarse premier Albin Kurti heeft de uitnodiging van EU-buitenlandchef Josep Borrell aanvaard, zegt Borrells woordvoerder. "Dit is een belangrijke stap en geeft ons de kans om de dialoog vooruit te helpen."

Sinds 2011 faciliteert de EU een vaak onderbroken "open dialoog over alle openliggende kwesties". Die moet leiden tot een juridisch bindende overeenkomst over de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo. De twee leiders willen echter al meer dan een jaar niet meer met elkaar spreken in Brussel. Maandag nodigde Borrell ze opnieuw uit, voor een "kalmerend gesprek om escalatie te voorkomen" en om een nieuwe verzoeningspoging te wagen.

De afgelopen weken liepen de spanningen in de grensregio op nadat Kosovo de Serviërs die in het noorden van het land wonen wilde verplichten om Kosovaarse kentekenplaten aan te vragen. Lokale Servische bewoners blokkeerden daarop een aantal grensovergangen. Servische soldaten haalden de wegblokkades weg nadat Kosovo aankondigde de maatregel uit te stellen tot 1 september.

Kosovo, dat in 2008 onafhankelijk werd na eind jaren 90 een oorlog met Servië te hebben uitgevochten, wil EU-lid worden. Servië is daar als kandidaat-lidstaat sinds januari 2014 al met Brussel over in onderhandeling. Voor Kosovo kan het nog jaren duren voor het zo ver is. Het land wordt door een groot aantal landen inclusief Nederland erkend, maar door een aantal EU-landen, en ook niet-EU-landen, niet.

Meer uit Buitenland

Kroatië slaat rechtsaf met nieuwe coalitie

ZAGREB (ANP/AFP) - In Kroatië hebben politieke partijen een nieuwe coalitie gevormd. De conservatieven, die in de vorige coalitie vrijwel alleen regeerden, gaan nu samenwerken met een rechts-nationalistische partij.

28 minuten geleden
Verenigd Koninkrijk zet Russische diplomaat uit

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse regering heeft een Russische defensieattaché het land uitgezet. Volgens de Britten werkte de diplomaat voor de militaire inlichtingendiensten. Rusland ontkent en noemt de beschuldigingen "regelrechte leugens".

1 uur geleden
Universiteit Brussel stapt uit project met Israëlische partners

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stapt uit een internationaal samenwerkingsproject met Israëlische partners. Het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar Artificiële Intelligentie (AI) waaraan onder meer twee Israëlische instellingen deelnemen. De beslissing volgt op de "onaanvaardbare" escalatie van het conflict tussen Israël en de militante Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook, laat de VUB weten.

1 uur geleden
Dodental door overstromingen Brazilië stijgt tot honderd

PORTO ALEGRE (ANP/RTR) - De overstromingen in het zuiden van Brazilië hebben inmiddels honderd mensen het leven gekost. De reddingsdiensten melden dat er bovendien nog 128 mensen vermist worden.

4 uur geleden
EU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, zegt huidig EU-voorzitter België.

5 uur geleden
Duitse regeringsleider haalt fel uit naar aanvallers van politici

BERLIJN (ANP) - De Duitse regeringsleider Olaf Scholz heeft fel uitgehaald naar personen die politici gewelddadig belagen. De bondskanselier noemde de aanvallen schandalig en laf.

5 uur geleden
Media: derde massagraf gevonden op terrein Al Shifaziekenhuis

GAZA-STAD (ANP) - Op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen, melden diverse media waaronder nieuwszender Al Jazeera. De zoektocht naar meer lichamen gaat door.

6 uur geleden