Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders praten op klimaattop Glasgow verder over opwarming aarde

Leiders praten op klimaattop Glasgow verder over opwarming aarde

GLASGOW (ANP) - Wereldleiders zetten op de klimaattop in Glasgow hun gesprekken over klimaatverandering voort. Op de tweede en laatste dag van de bijeenkomst van regeringsleiders houden diverse premiers en presidenten toespraken. Op maandag deden onder meer demissionair premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden dat al.

Rutte benadrukte vooral dat het wat hem betreft tijd is om alle plannen daadwerkelijk uit te voeren. Ook Nederland heeft "te lang gepraat over de plannen en te weinig gedaan", erkende hij. "Het is nog niet goed genoeg, maar het gat wordt kleiner, we zijn het aan het dichten", zei hij.

Onder de leiders die dinsdag spreken zijn de Surinaamse president Chan Santokhi, de Argentijnse president Alberto Fernández en de Deense premier Mette Frederiksen. Verder maken onder anderen de regeringsleiders van Nigeria, Angola, Colombia en Costa Rica hun opwachting.

Als de politieke leiders na dinsdag vertrokken zijn, gaat de conferentie door. Op de zogenoemde COP26 zijn dagelijks duizenden diplomaten, vertegenwoordigers van non-profitorganisaties, journalisten en andere belanghebbenden aan het werk. Ook komen talloze ministers en andere politici nog naar Glasgow.

Namens het Nederlandse kabinet worden onder meer minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en de staatssecretarissen Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstof) in de tweede week verwacht. De top duurt tot en met volgende week vrijdag.

Meer uit Buitenland

Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

32 minuten geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

46 minuten geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

1 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

1 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

1 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

3 uur geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

3 uur geleden