Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders Japan en Zuid-Korea telefoneren met Biden

Leiders Japan en Zuid-Korea telefoneren met Biden

TOKIO/SEOUL (ANP) - De Japanse premier Yoshihide Suga en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben voor het eerst gebeld met Joe Biden, de verkozen president van de Verenigde Staten. De twee Aziatische landen gelden als belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten in de regio en vice versa, vooral ook met de toenemende dreiging vanuit China en Noord-Korea op de achtergrond.

Suga zei donderdag (plaatselijke tijd) dat hij aan de telefoon met Biden heeft gesproken over het belang van de wederzijdse betrekkingen en een "vrije en open Grote Oceaan". "Biden zei dat hij uitkijkt naar het versterken van het Amerikaans-Japanse bondgenootschap", aldus Suga. tegen verslaggever vertelde de premier dat hij met Biden heeft afgesproken om elkaar zo snel mogelijk te ontmoeten.

Het is gewoonlijk dat een Japanse premier de nieuwe Amerikaanse president om garanties vraagt met betrekking tot het bilaterale verdrag, waarin Japan en de VS hebben gezworen elkaar te hulp te schieten als een van de twee wordt aangevallen. Japan claimt enkele eilanden in de Oost-Chinese Zee, die ook door de Volksrepubliek China worden opgeëist.

Zoals veel andere leiders van democratische landen, besloot Suga om contact op te nemen met Biden, ondanks dat de zittende en verliezende president Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag nog niet heeft willen toegeven. Suga's voorganger Shinzo Abe was in 2016 de eerste wereldleider die Trump ontmoette. Abe vloog toen naar New York, nog voor Trump was ingezworen.

Ook Moon Jae-in en Biden spraken de wens tegenover elkaar uit om de betrekkingen verder aan te halen. De presidenten spraken onder meer over vrede op het Koreaans schiereiland. Moon zei dat hij ook nauw met Biden zal samenwerken om wereldwijde problemen aan te pakken, waaronder de coronapandemie en klimaatverandering.

Biden heeft na het telefoongesprek met Moon laten weten dat hij met de Zuid-Koreanen wil blijven werken aan een oplossing voor de nucleaire ambities van het stalinistisch geregeerde Noords-Korea. De aanstaande Amerikaanse president wil dat daaromtrent snel een top wordt georganiseerd en heeft gezegd dat de VS toegewijd zijn en blijven aan het verdedigen van Zuid-Korea.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten kerk Mexico

MEXICO-STAD (ANP/RTR/AFP) - In de Mexicaanse stad Ciudad Madero zijn zondag zeker negen mensen om het leven gekomen toen het dak van een kerk instortte tijdens de mis. Ook raakten volgens de autoriteiten zeker veertig mensen gewond. Reddingswerkers zoeken met honden en graafmachines in het puin van de kerk naar overlevenden. Dertig mensen worden vermist, zei een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid van de staat Tamaulipas.

32 minuten geleden
Trump bevestigt dat hij de opening van zijn proces bijwoont

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump woont maandag in New York de opening van zijn proces bij. "Ik ga morgen naar de rechtbank om voor mijn naam en reputatie te vechten", schreef hij zondagavond laat op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Daarmee bevestigde hij geruchten in Amerikaanse media.

54 minuten geleden
NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

7 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

8 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

11 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

13 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

15 uur geleden