Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leiders China en Australië halen banden aan

Leiders China en Australië halen banden aan

DENPASAR (ANP/RTR) - China en Australië proberen na jaren van vijandigheid de banden aan te halen. De Chinese president Xi Jinping en de Australische regeringsleider Anthony Albanese spraken elkaar in de marge van de G20-top in Indonesië.

Het was de eerste keer dat de Xi en Albanese, sinds mei premier, elkaar ontmoetten. De leiders van de China en Australië spraken elkaar voor het laatst kort in 2019, ook bij een G20-top, maar het laatste topoverleg tussen de twee landen was inmiddels langer dan vijf jaar geleden.

Xi riep tijdens het ruim halfuur durende overleg op tot het "verbeteren en ontwikkelen" van de verzuurde betrekkingen met Australië. Het overleg op Bali was volgens Albanese "een belangrijke stap in de richting van de stabilisatie van de relatie tussen Australië en China". Hij benadrukte dat er nog wel "veel stappen" gezet moeten worden. De leiders spraken elkaar over onder meer handel, mensenrechten en consulaire zaken, meldt de Australische premier.

De verhoudingen tussen beide landen zijn al langere tijd gespannen. China was woedend toen Australië in 2017 met wetgeving tegen Chinese invloeden kwam en opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Beijing heeft de afgelopen jaren ook meerdere Australiërs opgepakt en Australië economische sancties opgelegd. China is de belangrijkste handelspartner van Australië.

Meer uit Buitenland

Europol meldt aanhouding belangrijke gijzelsoftware-verdachte

DEN HAAG (ANP) - Europol zegt dat in Oekraïne verdachten zijn opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. Die hebben geleid tot honderden miljoenen euro's aan schade, meldt het Europese samenwerkingsverband van de politiediensten.

13 minuten geleden
Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

1 uur geleden
Noord-Korea: onze nieuwe spionagesatelliet nam al foto Witte Huis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea zegt dat het met de eerste eigen spionagesatelliet foto's heeft genomen van het Witte Huis en het Pentagon. Leider Kim Jong-un zou de beelden volgens staatsmedia al hebben bekeken.

2 uur geleden
Reddingswerkers zijn nog vijf meter van mannen in tunnel India

UTTARKASHI (ANP/AFP) - Reddingswerkers in India zijn de 41 werkers die al ruim twee weken vastzitten in een tunnel tot op vijf meter genaderd. Het graven gaat met de hand verder. De autoriteiten laten weten dat een ontsnappingsgang inmiddels 52 meter lang is, bij 57 meter worden de vastzittende mannen bereikt. Er wordt "spoedig" een doorbraak verwacht, zei een minister van de staat Uttarakhand, zonder verder met details te komen.

3 uur geleden
Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo waren er gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten, erkennen de openbaar aanklagers.

3 uur geleden
Haaretz: bekende Palestijnse activiste Tamimi op lijst vrijlating

JERUZALEM (ANP) - De bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi staat volgens de Israëlische krant Haaretz op de lijst van Palestijnse gevangenen die dinsdag worden vrijgelaten in ruil voor Israëlische gijzelaars. De 22-jarige Tamimi zit sinds 6 november vast. Ze ging in 2017 viral toen ze een Israëlische militair sloeg.

3 uur geleden
Duitse deelstaat Hessen worstelt met winterse 'sneeuwchaos'

BAD SCHWALBACH (ANP/DPA) - Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen hebben maandag te maken gehad met zware sneeuwval die plaatselijk voor grote problemen zorgde. Een brandweercommandant liet aan de Süddeutsche Zeitung weten dat "bomen als lucifers afbraken". Tientallen mensen moesten de nacht door het winterse weer doorbrengen op een school in Wiesbaden.

3 uur geleden